Новороденото дете изглежда безпомощно и много мило същество за родителите, което се нуждае само от любов и внимателна грижа. И това е наистина така.

Кърмачетата без родителска грижа не могат да удовлетворят никакви свои потребности. Хранене, хигиена, сън, игра – всичко това и много други зависи единствено от възрастните.

Но не следва да се забравя, че през първата година е необходимо да се занимаваме с активно развитие на детето.

През този период протича интензивното развитие на мозъка на кърмачето, неговата нервна система и психика.

В рамките на 12 месеца при правилен подход на родителите се осъществява колосален скок във формирането на малка личност. Детето се научава да стои право, прави първите си самостоятелни крачки, започва да разбира какво му се говори.

Първите действия на родителите на кърмачетата

Развитието на детето от първите дни на живота трябва да бъде комплексно. Ако е здраво, то за 12 месеца трябва минимум да удвои теглото си, а неговият растеж трябва да се увеличи с 1.5 пъти.

Но това са чисто физиологични показатели. Едновременно следва да се обърне внимание на психическото развитие и на фината моторика:

  • Говор, емоции;
  • Фина моторика;
  • Възприятия;

Начините за опознаване на околния свят при деца на такава възраст, разбира се, са доста ограничени. Необходимо е да се предприемат всички възможни стъпки, за да се разшири спектърът на варианти. Още повече, че това не е трудно да се направи.

Още в първия месец психолозите препоръчват на родителите да се откажат от прекаленото стегнатото повиване. Традиционните ритънки и космонавти дават възможност  за размахване на ръце, движения с крака, да се правят множество движения.

Ръкавите на ризките трябва да бъдат отворени, за да може мъникът да движи пръсти и да вижда всички свои движения, а също и да се научи да хваща предмети.

Тези прости действия на родителите помагат за избягване на забавяне на психическото и двигателното развитие на детето.

Едновременно трябва да тече осезаема еволюция на детското възприятие на заобикалящия свят.

Първите сигнали, на които трябва да обърнат внимание родителите – това е фиксиране върху някакъв предмет на погледа на бебето, реакция на звуци, например, с въртене на главата.

Ако развитието на бебето върви нормално, то на третия месец то трябва да умее в продължение на дълъг период от време да се съсредоточава за дълго време върху предмета, включително и движещ се, а също и да реагира на звуковите дразнители.

От четвъртия месец тази реакция трябва да бъде осмислена. С други думи детето започва осъзнато да се ослушва в звуците и да се вглежда във външни обекти.

Родителите трябва да подкрепят тази потребност на детето, да му осигуряват нови впечатления. Това могат да бъдат играчки с ярък цвят, цветни битови предмети, майчини дрехи с необичаен цвят.

Как на развитието на детето влияят емоциите?

Кърмачето или по такъв начин реагира на околния свят вече в първия месец след раждането.

Младите родители се радват на всяка негова усмивка и се вълнуват, когато плаче.

Именно плачът, хаотичните движения с ръце и с крака, зачервяване на лицето – всичко това всъщност е изразяване на емоциите, които изпитва новородения.

Тази емоционална реакция психолозите наричат „комплекс на оживяването” .