При сърдечна недостатъчност е необходимо радикално преразглеждане на начина на живот.

За максимално съхранение на функцията на сърцето е необходимо спазване на всички препоръки на кардиолога, справяне с вредните навици, дозирано физическо натоварване и корекция на храненето.

Задължително е необходимо да се приемат предписаните от лекар лекарства, като строго се контролира поносимостта и постоянно се коригира съвместно със специална доза.

Прием на лекарства – важна част от лечението

Приемът на всички предписани лекарства е важна част от борбата със сърдечната недостатъчност. Много пациенти ще приемат повече от едно лекарство.

Важно е да се познават названията на всички лекарства и кога да се използват. Обикновено препаратите приемат ежедневно.

Забранено е да се спират лекарства без лекарско разрешение, както и да се пият препарати без рецепта или билкови отвари и такива без предварителна консултация с лекар.

Влияние на медикаментите върху сърцето – какво се изписва?

Препаратите, които се назначават лекаря, се използват за укрепване на мускулите и сърцето и за нейната съкратимост, разширение на кръвоносните съдове, намаляване на сърцето и понижаване количеството вода и натрий в организма.

Допълнителни лекарства могат да се използват за лечение на аритмии, високо кръвно и съпътстващи заболявания. Често при сърдечна недостатъчност се назначават:

  • Инхибитори на ангибитор-превръщащ ензим, в строго индивидуални зони;
  • Препарати от групата на бета-блокери;
  • Диуретици на таблетки с добавки калий или магнезий;
  • Блокери на рецепторите към ангиотензин-II;
  • Вазодилататори, нитрати;
  • Инхибитори на алдостерон;
  • Понякога се използват блокери на калциевите канали – само за конкретна форма на сърдечна недостатъчност;
  • Вътревенозна инотропна терапия – само при тежка форма на патологии;

Начин на живот – какви са измененията в храненето?

Лечебните мероприятия при сърдечна недостатъчност изискват съществени изменения на обичайния начин на живот.

Тези изменения помагат за подобряване на симптомите, за поддържане на сърцето, значително забавят прогресирането на опасните симптоми.

На първо място се преразглежда обичайното хранене. Необходимо е ограничаване на натрия в менюто до 2-3 грама на денонощие.

Необходимо е от трапезата да се отстрани солницата, да се научим да четем храните и да избираме ястия с ниско съдържание на натрий.

Много замразени, обработени и предварително приготвени продукти от супермаркета са с високо съдържание на натрий и мазнини.

Храненето предполага увеличаване на приема на фибри, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци.

Внимателно трябва да се следват всички препоръки за прием на течности. Общо правило е да не се пият повече от 8 чаши вода дневно, да се ядат течни и полутечни храни, сред които супи, млечни напитки, кисело мляко.

Необходимо е да се ядат разнообразни продукти, за да се получат всички необходими хранителни вещества.

Борба с вредните навици

Важно е да вземем под контрол вредните навици, като плавно се справяме с тях.

Лекарят може да препоръча ограничаване или пълно спиране на употребата на алкохол.

Максимумът, който е допустим е чаша червено вино веднъж седмично.

Качественото вино съдържа полезни за здравето компоненти. Не по-малко важно е изключването на вредни навици като пушене и дъвчене на тютюн.

Те увеличават риска от сърдечни заболявания, тъй като са провокатори на повишаване на кръвното налягане и ускоряване на сърдечния ритъм. Ако е необходима помощ за справяне с вредния навик, трябва да се потърси лекуващия лекар за справяне с навика.