Какво представлява псориазисът?

Псориазисът е комплексно, хронично, многофакторно, възпалително заболяване, което се състои в хиперпролиферация на кератиноцидите в епидермиса съчетано с необичайно бърз растеж на епидермалните клетки.

Заболяването най-често се проявява върху кожата на лактите, коленете, окосмената част на част на главата, но е възможно да се появи и на други области на кожата. При приблизително 30 % от болните ставите също биват засегнати.

Симптоми на псориазис

Плакатният псориазис е най-честата форма и предизвиква:

 • Поява на плаки по кожата, като могат да се различават по размер и могат да бъдат ограничени в определени зони или да са доста големи. Формата на плаките обикновено е кръгла с неправилни граници. По-малките зони, където са разположени плаките може да се слива с други кожни зони с плака и така да образува по-големи зони с псориазисна плака. Кожата в тези области е люспеста.
 • Плаките могат да причиняват сърбеж или парене.
 • В зоните с псориазисна плака кожата може да се напука и особено по ставите да започне да кърви.

Псориазисът при деца – прориазисната плака изглежда малко по-различно в сравнение с този при възрастни. При децата плаката не е толкова дебела и не толкова люспеста и често може да се появи в областта на пелените и по лактите.

Причини за псориазис

Причината за поява на псориазис не е напълно изяснена, но се смята, че е свързана с проблеми с проблем на клетките на имунната система. По-конкретно, един вид клетки, наречени Т-лимфоцити или Т-клетки. Обикновено Т-клетките се придвижват в тялото, за да открият и да се преборят с чуждите вещества, които навлизат в него като бактерии и вируси.

При псориазис обаче Т-клетките атакуват здравите кожни клетки по погрешка, сякаш за да излекуват раната или да се преборят с инфекцията. Това води до увеличаване на производството на здрави кожни клетки и на повече Т-клетки и други бели кръвни клетки.

Лечение на псориазис

 • Излагането на слънчева светлина помага на повечето хора с псориазис
 • Поддържането на кожата мека и влажна също е полезно при това състояние. Нанасяйте силни овлажняващи кремове след къпане.
 • Не използвайте дразнещи кожата ви козметики или сапуни.
 • Избягвайте да чешете засегнатите зони. Това може да доведе до кървене или прекомерно дразнене.
 • Кремовете, съдържащи кортизон, могат да намалят сърбежа и са достъпни без рецепта.

Съществуват три начина за лечение на псориазис :

 • Стандартна терапия – медикаменти, прилагани външно като кремове, мазила и гелове.
 • Фототерапия (светлинна терапия)
 • Системна терапия (редовен прием на лекарства под формата на таблетки)

Тези начини на лечение могат да бъдат прилагани самостоятелно или в комбинация.

Съществува начин за лечение, което не е възприет от официалната медицина, но дава отлични резултати и не изисква посещение при лекари, прием на лекарства и прочие. Необходимо е от ваша страна само да започнете да си водите дневник и ежедневно да си записвате с какво сте се хранили през деня.

И след като снабдите с достатъчно информация с какво сте се хранили, от вас се изисква да започнете да изключвате по една от храните, което редовно консумирате за около седмица. Трябва да наблюдавате как това изключване се е отразило на кожата ви и дали е повлияло на състоянието.

И така докато забележите, че отсъствието на определена храна от менюто ви повлиява положително на състоянието на кожата ви. Вашата цел в този случай ще е да премахнете изцяло тази храна, която е причината за поява на псориазис при вас.

Превенция на псориазис

 • Трябва да съобразите как се отразява на псориазиса ви излагането на слънце, защото при определени случаи може да е полезно, но в други да го влоши.
 • Избягване на емоционалния стрес, тъй като се смята, че продължителното състояние на силно притеснение може да е причина за появата на псориазис.
 • Алкохолът също се смята за рисков фактор за появата на псориазис и затова е препоръчително да го избягвате, ако имате псориазис.