Какво представлява псориазисът?

Псориазисът е комплексно, хронично, многофакторно, възпалително заболяване, което се състои в хиперпролиферация на кератиноцидите в епидермиса съчетано с необичайно бърз растеж на епидермалните клетки.

Заболяването най-често се проявява върху кожата на лактите, коленете, окосмената част на част на главата, но е възможно да се появи и на други области на кожата. При приблизително 30 % от болните ставите също биват засегнати.

Симптоми на псориазис

Плакатният псориазис е най-честата форма и предизвиква:

 • Поява на плаки по кожата, като могат да се различават по размер и могат да бъдат ограничени в определени зони или да са доста големи. Формата на плаките обикновено е кръгла с неправилни граници. По-малките зони, където са разположени плаките може да се слива с други кожни зони с плака и така да образува по-големи зони с псориазисна плака. Кожата в тези области е люспеста.
 • Плаките могат да причиняват сърбеж или парене.
 • В зоните с псориазисна плака кожата може да се напука и особено по ставите да започне да кърви.

Въпреки че плакатният псориазис е най-честата форма, съществуват и други типове, които могат да се проявят по различни части от тялото.

Еритродермичен псориазис

Този тип псориазис обхваща цялото тяло и предизвиква интензивен червен плакове, които покриват голяма част от кожата.

Това е много сериозно състояние, което може да доведе до сериозни компликации като изпотяване, вариации в телесната температура и нарушения в хидратацията на организма.

Обратен псориазис

Този тип засяга предимно складовите области на тялото, като подмишници, под гърдите, ингвиналната зона и около ануса.

Плаките са обикновено гладки и червени, без да са съпроводени от образуване на люспи. Този вид псориазис може да бъде обърнато дразнението или изпотяването на засегнатата кожа.

Капковиден псориазис

Капковидният псориазис се характеризира с появата на малки, капковидни плаки по тялото, които обикновено са свързани с инфекции, стрес или травми.

Този вид псориазис може да бъде дразнещ и да предизвика сърбеж, особено когато плаките се образуват на чувствителни зони като лицето, скалпа и гениталите.

Пустулозен псориазис

Този вид е рядък и се характеризира с формирането на пустули - малки възли, пълни с гной, които обикновено засягат ръцете и краката. Това е сериозно състояние, което изисква спешно лечение.

Псориазисът при деца – прориазисната плака изглежда малко по-различно в сравнение с този при възрастни. При децата плаката не е толкова дебела и не толкова люспеста и често може да се появи в областта на пелените и по лактите.

Причини за псориазис

Причината за поява на псориазис не е напълно изяснена, но се смята, че е свързана с проблеми с проблем на клетките на имунната система. По-конкретно, един вид клетки, наречени Т-лимфоцити или Т-клетки.

Обикновено Т-клетките се придвижват в тялото, за да открият и да се преборят с чуждите вещества, които навлизат в него като бактерии и вируси.

При псориазис обаче Т-клетките атакуват здравите кожни клетки по погрешка, сякаш за да излекуват раната или да се преборят с инфекцията.

Това води до увеличаване на производството на здрави кожни клетки и на повече Т-клетки и други бели кръвни клетки.

Лечение на псориазис

 • Излагането на слънчева светлина помага на повечето хора с псориазис
 • Поддържането на кожата мека и влажна също е полезно при това състояние. Нанасяйте силни овлажняващи кремове след къпане.
 • Не използвайте дразнещи кожата ви козметики или сапуни.
 • Избягвайте да чешете засегнатите зони. Това може да доведе до кървене или прекомерно дразнене.
 • Кремовете, съдържащи кортизон, могат да намалят сърбежа и са достъпни без рецепта.

Съществуват три начина за лечение на псориазис :

 • Стандартна терапия – медикаменти, прилагани външно като кремове, мазила и гелове.
 • Фототерапия (светлинна терапия)
 • Системна терапия (редовен прием на лекарства под формата на таблетки)

Тези начини на лечение могат да бъдат прилагани самостоятелно или в комбинация.

Съществува начин за лечение, което не е възприет от официалната медицина, но дава отлични резултати и не изисква посещение при лекари, прием на лекарства и прочие.

Необходимо е от ваша страна само да започнете да си водите дневник и ежедневно да си записвате с какво сте се хранили през деня.

И след като снабдите с достатъчно информация с какво сте се хранили, от вас се изисква да започнете да изключвате по една от храните, което редовно консумирате за около седмица.

Трябва да наблюдавате как това изключване се е отразило на кожата ви и дали е повлияло на състоянието.

И така докато забележите, че отсъствието на определена храна от менюто ви повлиява положително на състоянието на кожата ви.

Вашата цел в този случай ще е да премахнете изцяло тази храна, която е причината за поява на псориазис при вас.

Превенция на псориазис

Превенцията на псориазис е важна и може да помогне на засегнатите лица да контролират появата и обострянето на симптомите.

Въпреки че причините за развитието на псориазиса не са напълно ясни, някои фактори и промени в начина на живот могат да помогнат да се намали рисковете за заболяването.

Ето някои допълнителни съвети за превенция на псориазис:

 1. Здравословен начин на хранене: Спазването на балансирана и здравословна диета е важно за укрепване на имунната система и общото здраве на кожата. Включете плодове, зеленчуци, целозърнести храни и мазнини от риба, които съдържат полезни ненаситени мастни киселини.

 2. Управление на стреса: Емоционалният стрес е свързан с обостряне на псориазиса при много засегнати хора. Практики като йога, медитация, ароматерапия и релаксационни техники могат да помогнат за справяне със стреса и подобряване на общото благополучие.

 3. Поддържане на оптимално тегло: Някои изследвания показват, че наднорменото тегло може да увеличи риска за развитие на псориазис. Ако сте наднормени, консултирайте се със своя лекар за изграждане на здравословен план за отслабване, който да съчетава балансирано хранене и редовна физическа активност.

 4. Избягване на тютюнопушенето: Никотинът и другите вредни вещества в тютюното могат да увеличат риска за поява на псориазис и да засегнате тежестта на симптомите. Ако пушите, разгледайте опции за спиране на този вреден навик.