Сега пубертетът при момичета започва средно с година по-рано, отколкото преди 40 години, твърди ново изследване, публикувано в рецензирано списание за педиатрия.

Новият научен труд събира и анализира всички изследвания, които се фокусират върху увеличаването на млечните жлези „телархе”.

Първи менструации – защо не са точен за начало на пубертета

Авторите на новото изследване смятат, че възрастта на първите менструации не е толкова подходящ маркер, тъй като за нейната оценка /на възрастта/ учените трябва да се ориентират по спомените на момичетата или на жените.

Освен това месечният цикъл може да не започне в самото начало на пубертета. Учените анализирали данни от 38 изследвания, които били проведени до 2019 г. Всички те включвали оценка от експерти на състоянието на млечните жлези на девойки.

Те установяват, че възрастта за начало на развитие на гърдите варира от 9,8-10,8 години в Европа до 10,1-13,2 в Африка.

Анализът на данните показва, че от 1977 до 2013 г. телархето е започвало по-рано с 0,24 години с всяко следващо десетилетие.

Изследването не обяснява защо пубертетът при момичетата идва по-рано, но учените правят предположения.

Защо пубертетът днес идва по-рано, отколкото преди 40 години

Текущата глобална епидемия от затлъстяване може частично да обясни наблюдаващите се изменения във възрастта за начало на пубертета, който се определя от появата на телархе.

Някои изследвания показват, че определени химически вещества в околната среда могат да влияят на хормоните и да имат принос.

Учените смятат, че тяхното изследване има значение, тъй като то показва, че експертите следва по нов начин да оценят критериите за ранен пубертет.

Това ще помогне да се избегне даването на излишни направления за изследвания на деца.

Засега не е ясно дали пубертетът започва по-рано или просто е по-ранен и става по-продължителен. Също така новият научен труд едва ли ще промени възгледите на лекарите за ранен пубертет.

Разликата от една година е твърде малка, може да се дължи на т.нар. акселерация и по-различните условия на живот при следващите поколения, когато бъдат сравнени с по-ранните. Фактор може да са и повечето сексуални стимули, които имат днешните подрастващи.