8 години медицинска сестра страдала от „неизвестно заболяване”.

Американка, дипломирана медицинска сестра и масажист, водела много щастлив и спокоен живот със своя мъж и с малкия си син, отглеждала зеленчуци. Семейната идилия продължава, докато не си наранява шията или поне така си мислела.

Инфектирани зъбни канали превърнаха жена в инвалид

Болката се разпространила към челюстта. Предвид медицинското образование, жената започва да прави упражнения за отпускане, слагала си лед. Но болезнените усещания не отшумявали.  

Всеки ден симптомите се усилвали, тя престанала да дъвче, да говори. Не можела да си завърти главата, ръцете ѝ също излезли извън контрол.

Лекарите не разбирали какво се случва. Предположили, че е получила възпаление на мускулите, но изследванията не потвърдили тази хипотеза.

През следващите 8 години жената се движела много трудно – помагали ѝ роднини, домашна помощница. За да говори със сина си, трябвало да използва високоговорител.

Състоянието на медицинската сестра се влошавало с всяка изминала година. Появили се болки в жлъчния мехур, развил се панкреатит. Много бързо започнала да отслабва, прогнозите на лекарите не били добри.

За да спаси живота си, медицинската сестра започнала да се интересува от научни изследвания за сходни случаи. Разбрала, че първопричина за болестта са токсини, натрупали се в организма. Но откъде са се появили?

Токсични вещества, отделяни от заразените коренови канали

Инфекции в корените на зъбите са основна версия. Заразените тъкани отделят токсични вещества. Жената открива опитен зъболекар, който потвърждава, че зъбните алвеоли, от които са ѝ извадени мъдреците, са инфектирани.

Зъболекарят назначава компютърна томография и установява всички засегнати участъци – оказват се 9, сред които са и здрави зъби.

Жената е оперирана по спешност – изваждат ѝ всеки от заразените зъби заедно с периодонталните връзки, изчистени са местата, където са били мъдреците.

След прием на антибиотици и възстановителна терапия здравето ѝ се нормализира. Сега американката отново говори нормално, яде любимите си ястия, води сина си на училище, върши домакинска работа.

И иска да предупреди всеки човек, че има много изследвания, свързващи различни заболявания със състоянието на каналите на зъбите, но зъболекарите не обръщат достатъчно внимание на темата.