Неотдавнашни изследвания доказват, че пушещата майка излага на риск все още нероденото си дете: било доказано, че 50% се увеличава риска от формиране на заешка устна.

Изследване, проведено в Канада, доказва, че вредните навици увеличават заплахата не само за здравето, но и за живота на децата.

Недоносените деца, родени от пушещи майки, се подлагат на по-висок риск от внезапна детска смърт в сравнение с децата, чиито майки не пушат. Именно подобно заявление направиха учените.

Влияние на вредните навици

За неблагоприятното влияние на вредните навици по време на бременност е казано много. В рамките на тази статия особен интерес представлява именно пушенето. Никотинът предизвиква една от най-сериозните зависимости, като може да се открие физическа и психологическа компонента.

В рамките на създадените програми за отказ от пушенето учените отбелязват намаляване количеството на жени с вредни навици, въпреки че техният брой не е голям, но и това е прогрес.

В хода на многобройните изследвания е било доказано, че вредните навици по време на бременност значително се повишава риска от преждевременно раждане и раждане с ниско тегло.

Учените отбелязват значително увеличаване на риска от раждане с заешка устна, като рискът се увеличава с 2 пъти.

Доктор Шахиб Хасан и неговият екип от Департамента по педиатрия и Институтът за здравето на майката и децата от Университета Калгари, Канада.

В хода на изследванията било доказано, че децата, чиито майки са пушили при бременност, след раждането дишали по-слабо. Особено ясно се проследява при деца, родени преждевременно.

Научният свят и преди това изследване е разбирал, че хипоксията в съчетание с наднормено съдържание на въглероден газ значително увеличава риска от синдрома на внезапна детска смърт.

Тези деца се отличават с по-малка адаптивност да реагират на излишък от въглероден газ и ниски нива на кислород.

Рискове за преждевременно родени деца

Децата, родени по-рано от срока, изпитват трудности при установяване и регулация на дишането, което е пропорционално на срока на раждане. Колкото по-рано се роди детето, толкова по-големи проблеми и рискове.

Вредните навици на майката и преждевременното раждане и тяхната роля във формиране на респираторна дисфункция при децата никога не са разглеждали. И изследването, проведено от екипа, може да се нарече революционно.

В изследването взеха участие 22 деца, родени по-рано от срока /28-32 седмица/. Майките на 12 бебета изпушвали по 5 и повече цигари дневно. Останалата група майки проявяват по-голяма съзнателност  и или се отказвали от този навик, преди да забременеят. Последната група била контролна.

В хода на изследванията първото, с което започнали учените била оценка на скоростта на дишане, пауза между вдишванията, честота на сърдечни съкращения при децата от 2-те групи. Също били оценени нивата на кислород в кръвта.

В болнични условия и готовност на реанимиращ екип, учените изкуствено създават среда за децата с агресивни условия: в продължение на 5 минути децата дишали въздух с ниско съдържание на кислород.

Резултатите показват, че децата, родени от майки без вредни навици, в условията на кислороден глад и извън него, не изпитвали увеличаване честотата на сърдечните съкращения. Пулсът оставал равномерен.

Децата, чиито майки пушили, били подложени на значителен стрес, тоест значително се увеличавала честотата на сърдечните съкращения в условията на ниска концентрация на кислород във въздуха.