Устната кухина се отличава с богато разнообразие от бактерии, според различни изчисления, в нея живеят 400-700 вида разнообразни бактерии, които се стараят да съществуват мирно.

Но понякога както и във всеки дом, избухват „скандали”, и едни бактерии започват да се размножават по-активно и да завладяват територии на други.

Състоянието на микробния пейзаж е обект на внимание на учените, които активно изучавали ролята на определени щамове и техните взаимоотношения при формиране или предотвратяване на кариес.

Въз основа на тези данни зъболекарите успяват да разработят бонбони, които да предотвратяват кариес.

Бактерии в устната кухина

Всичко в организма се намира в равновесие, в устната кухина се наблюдава тънък баланс между добри бактерии и условно-патогенни.

Под действие на провокиращи фактори започва безконтролно разрастване на условно-патогенните и развитие на различни заболявания, например, кариес, възпаление на венците и други.

Зъболекарите казват, че пълноценната хигиена на устната кухина ще способства за задържане на растежа на бактериите, способни да предизвикват кариес и неговите усложнения, а също и други заболявания.

Но в някои случаи това се оказва недостатъчно.

Кариесът е полиетиологично заболяване, за неговото развитие е необходимо действието не само на основната причина – бактерии, но и активиращи фактори, които са огромно количество.

Когато зъболекарите говорят за профилактика на кариес и в известна степен за неговото консервативно лечение, всички действия са насочени именно към унищожаване на патогенните бактерии.

И зъболекарите намират поразителен изход – създават бонбони, които задържат растежа на бактерии, които предизвикват кариес. Сега може да се каже, че не всички бонбони са еднакво вредни за зъбите.

Бонбони против кариес

Зъболекарите не се уморяват да напомнят, че кариес е едно от най-разпространените и опасни заболявания.

Научните изследвания доказват ролята на кариеса във връзка с толкова опасни за здравето и пълноценния живот патологии като болест на Алцхаймер рак на панкреаса, многобройни патологии на сърцето и на кръвоносните съдове, бъбреците и много други.

Именно с цел намаляване на рисковете от кариес и неговите последствия, разпространяващи към всички органи и системи, екип от учени разработва бонбони, които не съдържат захар и понижават концентрацията на бактерии, предизвикващи бактерии.

За хода на изследванията, получени от данните и клиничните изпитвания, било обявено на страниците на научно издание, посветено на пробиотици.

Резултати на зъболекарите

След хранене в устната кухина започва верига от последователни изменения – променя се pH на устната кухина в кисела посока, което активира растежа и размножаването на някои бактерии.

Те се съсредоточават в местата на натрупване на остатъци от храна, предизвикват образуване на зъбна плака.

При условие на пълноценна обработка на слюнка постепенно pH идва в нормата, става алкална, и бактериите вече не е толкова лесно да се разпространяват и да се размножават.

В условията на неудовлетворителна хигиена на устната кухина бактериите са доволни от това, че има зъбна плака и остатъци от храна.

В хода на своята жизнена дейност бактериите отделят киселини, които взаимодействат с основно вещество на зъба, да припомним, че това е калциев хидроксиапатит.

Ефективност на бонбоните

В експериментално изследване вземат участие повече от 60 души, резултатите показват намаляване на опасните бактерии-провокатори на кариес, като се отчита, че зъбите не са мити по време на експеримента.