Пушенето вреди на здравето и това е истина, известна, дори на малките деца. Но може ли наличието на този вреден навик да се разглежда като причина за депресия? На този въпрос отговаря изследване, публикувано в научното издание PLOS One.

Депресия и тютюнопушене - признак или причина

Депресия – до колко е разпространена

Тъгата и лошото настроение от време на време – това са напълно нормални явления, но не могат да се бъркат с истинска депресия.

По данни на СЗО, депресията засяга повече от 300 млн. души по цял свят, която се проявява с постоянна тъга и липса на настроение, загуба или пълна липса на интерес към ежедневни дейности. Възможно е да се появи главоболие, безпокойство, а също и развитие на сънни разстройства.

Това състояние е опасно, и в тежки случаи може да стане причина за самоубийство.

Какви са причините за депресивни състояния

Депресията е болест, и то доста сериозна, която влияе на живота на човек. Причините за депресията са доста разнообразни, сред тях са:

Житейски събития

Хроничен стрес, силно емоционално сътресение, развод, емоционални проблеми и др.

Хормонални промени

Депресията и лошото настроение понякога са свързани с менопаузата, ПМС, раждане и др.

Някои заболявания

Болестите, свързани с продължителна и силно изразена болка или пък представляват опасност за живота.

Прием на лекарства, вредни навици

Прием на някои лекарства, които се отпускат по лекарско предписание, могат да увеличат вероятността от развитие на депресия. Изследванията показват, че продължителната депресия тласка пациентите към отчаяни постъпки – употреба на наркотици или прекаляване с алкохол.

Ако алкохолът често се разглежда като една от причините за депресия, то пушенето, сякаш не се приема за толкова сериозно. И този вреден навик досега не привличаше вниманието на учените, но сега всичко се промени.

Пушенето – вероятна причина за депресия

Професор Хагай Левин и неговият екип анализирали съществуващите научни трудове и забелязали, че тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол са причина за депресия и са едновременно предразполагащ фактор.

При пушачите депресия се регистрира 2 пъти по-често, отколкото при тези, които не пушат. Но все пак засега не може да се определи с точност какви са механизмите за развитие на депресия при пушачите.

Други изследвания, посветени на този въпрос, отбелязват, че участниците без вредни навици, които водят здравословен начин на живот, са в по-малка степен, предразположени към стрес и депресия.

Диагностика на депресия при пушачите

В изследването взели участие повече от 90 000 студенти, които били разпределени в 2 групи – основна, в която били включени пушачите, и контролна.

На всички предоставили информация за социалния и икономически статус, начин на живот и образование, а също и за здравословно състояние.

За откриването на симптоми на депресия се провежда беседа на участниците, а получените данни се оценявали по скалата за депресия на Бек.

Изследването показва, че при пушачите като цяло е по-висок показателят на скалата за депресия на Бек.

Ако говорим в числа, то 14% от пушачите страдали от депресия, а сред непушачите симптоми на такава се регистрирали само при 4%.

Професорът, ръководител на изследването, отбелязва, че засега е рано да се говори, че пушенето е причина за депресия, но то има еднозначно негативно влияние върху психическото здраве. И това е още една да се откажем от вредния навик.

Информацията, която ни заобикаля навсякъде колко е вредно тютюнопушене, ужасните картинки, отпечатани на кутиите с цигари, всичко това може да разклати емоционалното състояние на човек и в дългосрочен план да доведе до развитие на депресия. Разбира се, това е само предположение, но може да се проучи в тази насока.

Пушачът осъзнава своя вреден навик, но по една или друга причина няма воля или желание да се справи с него и предпочита ежедневно да се поддава на всяка порок и зависимост да пуши.

Въпреки това на подсъзнателно ниво у него се създава усещане, че нещо не е наред, чувства се обаче безсилен да го промени и това може да стане основа за дестабилизиране на психическото състояние и развитие на депресия.