Забелязали ли сте, че парфюмът не дава аромата, който сте очаквали? Усеща се не по такъв начин, какъвто е във флакона, или дори предизвиква зачервяване на кожата? Възможно е, проблемът да е в това, че сте го напръскали не там, където трябва.

5 места на тялото, на които не се препоръчва пръскане на парфюм

1.Чувствителни участъци на тялото

Парфюм не трябва да се слага на лицето и особено на клепачите и на областта около очите. Първо ароматните вещества ще раздразнят очите, поради което ще възникне сълзене.

Второ, областта около очите ще стане много нежна и чувствителна, затова спиртът и ароматните вещества на парфюма е възможно да я раздразнят и дори да предизвикат алергична реакция.

Ако след нанасяне на ароматното средство на кожата се появи зачервяване, обрив, подпухване, то следващият път бъдете внимателни и не нанасяйте парфюм на този участък.

Алергията към ароматните вещества на парфюмите съвсем не е рядко срещана.

Парфюм не трябва да се впръсква в интимните части на тялото. Парфюмите, съдържащи спирт и етерични масла, при попадане на лигавиците могат да предизвикат парене и дори изгаряне.

Затова не е препоръчително нанасянето нито на парфюм, нито на етерични масла на долното бельо.

Ако естествената миризма на тялото е станала неприятна, то тогава не трябва да се използва парфюм за нейното маскиране – в този случай е добре да си запишем час или направо да отидем при личния лекар.

2.Ръце – защо не и на тях

Да, китките и дланите се смятат за класика за нанасяне на парфюм. Но при условията на големия град този начин на нанасяне, и особено когато е на ръцете, е доста съмнителен.

Хората в големия град през деня пътуват в обществения транспорт, държат пари в ръцете си, хващат се за дръжки на врати. Затова дланите и областта на китката се превръщат в едно от най-мръсните места на тялото.

Пот и мръсотия се смесват с парфюм, като се образува не особено приятна миризма. Освен това през деня си мием ръцете или използваме мокри кърпички, които заличават аромата на парфюма.

Затова е по-добре да не нанасяме парфюм в този зони. Това се отнася и за горните дрехи, а също и за аксесоари, например, чанти и портмонета.

Горните дрехи и аксесоарите поемат всички градски миризми, по тях се отлагат прах и сажди, затова е по-добре да не пръскаме парфюм на тях.

Къде тогава да си пръскаме парфюм? Може да го правим на ръчния часовник или по различните умни гривни.

Ароматът добре се поема, ако спортните устройства са със силиконови дръжки. Добре се задържат ароматите на парфюмите и по кожените верижки на часовниците, които не влизат в контакт с кожата.

Помнете, че дланите и по-точно китката не е единствената област, на която има пулс. Така парфюм може да се нанася в областта зад ушите.

Вените са разположени много близо до кожата и затова се създават идеални условия за изпаряване на аромата. Ако носите на ушите обици, то те за известно време ще запазят аромата си, като така се удължава неговата устойчивост.

3.Задната част на шията и подмишниците

Задната част на шията, подмишниците и другите участъци на тялото, които се потят повече, не са подходящи за нанасяне на парфюми.

Първо, потта ще се смесва с парфюма. Второ, заради триенето на дрехите, потната кожа ще се раздразни, а парфюмът със спирт и ароматни вещества само ще усили раздразнението.

Нанасянето на парфюми на задната част на шията също може да се смята за класически способ, но само в случаите, ако човек не се движи много през деня.

4.Открити участъци на тялото

Не е препоръчително пръскането на парфюм по откритите участъци на тялото, тъй като в комбинация със слънчевите лъчи е възможно да предизвикат алергична реакция и евентуална пигментация на кожата.

5.Коса – парфюмът може да доведе до изсушаване

Не са малко дамите, които пръскат парфюм на косата, тъй като на нея по-дълго се съхранява ароматът, а при движение на кичурите се усеща фин приятен ароматът. Но е добре да се помни, че парфюмът съдържа спирт, който може да изсуши косата.

Къде може да се пръска парфюм

Парфюмите е прието да се нанасят по топлите участъци на тялото, тоест в тези зони, до които в близост преминават кръвоносни съдове. Това са предмишниците, вдлъбнатината под шията, областта под коленете.

Ако не обичате да нанасяте парфюм директно на кожата, то можете да използвате кърпа, която се пръска с ароматното средство и се слага в сутиена. На това топло място ароматът се разкрива в максимална степен и няма да се смесва телесния аромат.

Дрехите също няма да поемат ароматите, а бельото се сменя всеки ден, затова няма да бъде проблем малка напарфюмирана кърпа да се слага в сутиена ежедневно.