Ръководителите на най-големите и икономически силни държави са хора като всички нас. Повечето от тях са над 50 години, когато възникват повечето хронични заболявания. Имунитетът отслабва от напредването на възрастта, а при ръководителите на големи държави стресът също е доста сериозен фактор, който определя влошаването на здравословното състояние.

Министър председателят на Литва призна наскоро официално, че е болен от рак и далеч не е единственият политик, който има проблеми със здравето.

Тремор на ръцете, болки в краката, затлъстяване – това съвсем не е пълният списък от болести, заради което страдат най-силните на света.

Какви болежки застигат световните лидери

Канцлерът на Германия Ангела Меркел

Потръпването на германския канцлер се превърна в една от основните обществено-политически теми, обсъждани от световните медии, през отиващото си лято.

Меркел вече три пъти потръпва пред публика само за няколко седмици, и немската преса наруши негласното табу при обсъждане на здравословното състояние на висшите държавни ръководители.

Първият път германският канцлер приписва треперенето на обезводняване, след това изобщо отказва да коментира своето състояние, отговаряйки, че всичко е наред.

Лекари, които видели кадри, на които Меркел трепери, излагат различни версии – от странични ефекти на лекарства до диабет и патологии на щитовидната жлеза.

Немският невролог Уве Янке предложила, че германският канцлер страда от ортостатичен тремор – рядко и слабопроучено заболяване.

В това състояние в тялото протичат бързи съкращения на мускулите, най-често това се случва в седнало положение.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган

През лятото на 2007 г. президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган по време на сутрешната молитва в джамията вдига кръвната захар, вследствие на настоящият президент губи съзнание.

Според очевидци, при вида на случилото се някои присъстващи ги обхваща паника.

След това идва линейка, оказват му медицинска помощ. Турският президент идва в съзнание и обяснява, че се е почувствал зле, поради промяна на кръвното налягане, заради високата кръвна захар.

Чешкият президент Милош Земан

Аналогичните проблеми със здравето има и настоящият президент на Чехия Милош Земан, откриват му диабет и неврологични разстройства. По-рано във връзка с откритите заболявания лекарите забраняват на Земан да пие алкохол и да пуши цигари.

Президентът обаче нямал намерение да отказва алкохола и цигарите. Вместо обичайните 50-60 цигари ще пуши общо по 20 и ще изпива чаша вино за обяд. Основната причина за влошеното здраве на чешкия президент е неговият крак.

Заради проблеми с пръстите на крака трудно може да се качва и слиза по стълбите.

Кралят на Суадитска Арабия

Често по медиите се появяват съобщения за здравословното състояние на 83-годишния крал на Суадитска Арабия, който става монарх след смъртта на неговия брат през 2015 г.

Неотдавна бе публикувана информация, че монархът е преживял най-малко един инсулт и е загубил подвижност на ръката си. Информацията за болежките на краля не проверена, тъй като режимът в страната е по-близък до диктатурата и свободата на словото и печата са ограничени.

Слуховите, че страда от болест на Паркинсон и от деменция вече бяха опровергавани от суадитските власти.

Наблюдателите забелязват, че през последните години публичните изяви на краля са станали по-кратки, по-малко са срещите с чуждестранни представители.

Иранският върховен водач

Многократно се медиите се появяваше информация за здравето на аятолах Али Хаменей. През 2015 г. няколко арабски издания съобщиха, че иранският лидер е в критично състояние след прекарана операция.

В западните медии често възникват съобщения, че Хаменей страда от рак.

Лидерът на Северна Корея – КНДР

Режимът в Северна Корея е много строг, което не позволява, поради липсата на безпристрастни медии, да се потвърдят точно здравословните проблеми на лидера на демократичната република.

Съобщенията за диабет и високо кръвно се появяват през 2009 г. Известно е, че Ким Чен Ун е заклет пушач и страда от наднормено тегло. През 2015 г. южнокорейските правителствени източници съобщават, че за 5 години ръководителят на страната е качил 30 килограма и теглото му достига 130 килограма.