Повечето жени предпочитат да си бръснат краката с бръсначка. Това е лесен и безопасен начин за премахване на излишното окосмяване по тялото.

Неоспоримият минус е необходимостта от премахване на косъмчетата много често. Как да се удължи ефекта от процедурата?

Всичко ще е гладко – трикове за по-рядко бръснене на краката

Ползвайте най-острата бръсначка

Обезкосмяването с бръсначка дава възможност да се постигне идеална гладкост и мекота на кожата на краката, което дава бонус от няколко допълнителни дни между процедурите.

Бръсначките със затъпени остриета не само не са ефективни са обезкосмяване, но трябва отново да се бръснем, за да премахнем незабележимите косъмчета. Освен това тъпите остриета предизвикват порязвания и рани по кожата.

Да не се отказваме от пилинга

Първото и най-важно нещо, преди да пристъпим към бръснене, следва да се убедим, че добре сме ексфолирали кожата.

Ако кожата е суха и има лющения, тази хитрост ще осигури леко плъзгане на бръсначката и няма да остави петна по кожата.

Винаги овлажнявайте кожата

Разбира се, всички желаем да завършим процедурата, колкото се може по-скоро, но не трябва да се бърза.

Ако прекарате няколко допълнителни минути под топъл душ или в гореща вана, косъмчетата омекотяват и фоликулите се отварят, следователно процедурата ще е по-ефективна. И няма да се установят врасналите косъмчета.

Използвайте натурални масла

Натуралните масла не само притежават изразен противовъзпалителен ефект, но и помагат за омекотяване на окосмяването. Така се гарантира по-ефективно бръснене.

Нанесете арганово масло, зехтин или кокосова масло на кожата в нощта на деня преди процедурата.

Маслата я подхранват с полезни вещества, ускоряват се процесите на регенерация и сутрин осигуряват идеалното плъзгане на бръснача.

Бръсначка с максимално количество ножчета

Използването на бръсначка с няколко ножчета е еквивалентно на проведена процедура с едно ножче няколко пъти. Получава се максимално бръснене и най-добър ефект от процедурата.

Бръснене срещу посоката на косъма

Повечето експерти съветват жените да се бръснат срещу посоката на космите, обратната посока осигурява по-плътно прилягане на бръсначката към кожата и към коренчетата на космите, следователно по-често бръснене.

Повишено внимание е необходимо при чувствителна кожа, тъй като бръсненето може да предизвика кожно раздразнение. Освен това то често води до поява на враснали косми.

Винаги с пяна за бръснене

Когато бръсненето трябва да е по на често, на кожата се появяват възпалени възелчета, възможно е да възникне раздразнение.

При използване на специални средства за бръснене, тези проблеми могат да се избегнат. Пяната или гела за бръснене овлажняват кожата на тялото и покриват със защитно покритие всяко косъмче, благодарение на което бръсначката плътно приляга към повърхността на кожата.

Шампоани, душ гелове и сапун не дават, освен това се стичат по време на процедурата, като кожата се остави беззащитна и допълнително се изсушава.

По-често изплаквайте бръсначката

След няколко движения по кожата, острието на бръснача се запушват с косъмчета, затова инструментът трябва добре да се изплакне.

Ако това не се направи, това се отразява на ефективността на процедурата и може да предизвика неприятни странични ефекти.

Съхранявайте бръсначката чиста на сухо

Това само на пръв поглед не изглежда важно. Но съхранението на бръсначката в банята води до заразяване на остриетата, това също увеличава риска от възникване на бактериална и гъбична инфекция.

Изчакайте, докато бръсначката изсъхне и я сложете в шкафче преди следващото бръснене.

Вместо заключение

Правилната подготовка на кожата за процедурата и спазването на ефективна техника на бръснене ще позволи на кожата да остане по-дълго гладка. Но ако наистина желаете, колкото се може по-рядко да държите бръсначка в ръце, то разгледайте и други варианти за справяне с окосмяването.

Препоръчват се кола маска и лазерни процедури, при които проблемът с окосмяването се решава дълготрайно след няколко сеанса. Така си спестяваме постоянното губене на време за бръснене, дразненето на кожата и средствата за бръсначки и пяна, които трябва да даваме постоянно.