Рак на стомаха представлява злокачествено образувание на стомаха – мускулна торбичка, разположена в горната средна част на коремната кухина, точно зад ребрата. От хранопровода храната попада в стомаха, където се задържа и с помощта на стомашните сокове и киселини се превръща в хомогенна смес.

Друг термин, който често се използва за заболяването е гастрален карцином.

Двата термина се използват, за да означат състоянието, при което злокачествено образувание започва да се формира в клетките, произвеждащи слуз във вътрешната обвивка на стомаха /аденокарцином/. Тази разновидност на заболяването е най-често срещаната.

Клиничното състояние е рядко и както в Европа, така и в САЩ всяка година диагностицираните случаи намаляват.

Какви са симптомите?

• Усещане за умора;
• Усещане за подуване след хранене;
• Чувство за засищане след консумация на малки количества храна;
• Киселини в стомаха, които са силни и продължителни;
• Постоянно повръщане;
• Безпричинна загуба на тегло;
• Лошо храносмилане, което е много силно изявено;

Кога да потърсим лекарска помощ?

Ако забележите някакви признаци или усетите нещо, което ви притеснява, си запишете час при лекаря си, който най-вероятно ще ви прегледа и ще назначи изследвания, за да бъдат евентуално отхвърлени или потвърдени други възможни причини за притесненията ви.

Какви са причините?

Лекарите не знаят на какво точно се дължи този вид рак. Но е установена силна корелация между хранителен режим, състоящ се от много мариновани, осолени и пушени храни.

Но тъй като използването на хладилниците се използват на много повече места по света за съхранение на храните и случаите на заболяването значително са намалели.

По принцип, развитието на злокачественото образувание започва с грешка /мутация/ в ДНК на клетката. Това изменение в генетичния код на клетката я стимулира да расте и да се дели с по-бързи темпове и да продължи да живее по-дълго от една нормална клетка.

Натрупващите се ракови клетки формират злокачествен тумор, който може да нахлуе в околните структури. И раковите клетки могат да се отделят от образуванието посредством лимфата и кръвния поток да попаднат и в други органи, където да продължат да се размножават и да се делят.

Лечение на рак на стомаха

Методът на лечение се определя в зависимост от стадия на тумора, общото здравословно състояние и предпочитанията на пациента.

Хирургия

Целта на операцията е да се премахне цялата злокачествена туморна маса от стомаха и да се остави само здрава тъкан, ако е възможно. Възможностите за това са:

• Премахване в ранен стадий на тумори от лигавицата на стомаха. Когато ракът е ограничен само до лигавицата на стомаха, може да бъде отстранен с помощта на ендоскоп при процедура, наречена ендоскопска мукозна резекция.
• Премахване на част от стомаха – субтотална гастректомия – премахва се само част от стомаха, засегнат от рака.
• Премахване на целия стомах – тотална гастректомия – отстранява се целия стомах и част от околните тъкани.

След това хранопровода се свързва директно към тънките черва, за да се осигури движението на храната през храносмилателната система.

• Операция за облекчаване на признаците и симптомите – премахване на част от стомаха може да подобри до известна степен състоянието на болния, когато ракът е в много напреднал стадий. В този случай хирургията не може да излекува заболяването, но поне би облекчила болките и страданията на онкоболния.

Лъчева терапия

Насочват се високоенергийни йонизиращи лъчения към злокачественото образувание, които убиват раковите клетки, то може да се приложи предоперативно, за да се свие тумора и да бъде по-лесен за отстраняване или следоперативно, за да унищожат всички останали злокачествени клетки след премахването му.

Превенция

Не е известна причината за този вид рак, затова няма начин да бъде предотвратен. Но можете поне да намалите риска като:

• Консумирайте повече плодове и зеленчуци;
• Намалете количеството на солените и пушените храни в менюто си, за да предпазите стомаха;
• Спрете цигарите;