Описание

Хистоплазмоза представлява инфекция, причинена от вдишването на спори на гъбички, които се откриват често в изпражненията на птици и прилепи.

Най-често се предава, когато тези спори се озоват във въздуха, най-често при почистване, ремонти в домакинството или събаряне на сгради.

Почвата замърсена с изпражнения на птици или на прилепи също може да бъде източник на инфекцията, затова фермерите и агрономите са изложени по-висок риск от излагане на спорите на гъбичките.

Повечето заразени никога не развиват симптоми и не са наясно, че са носители на гъбичките. Но при някои хора излагането на този вид патогени може да предизвика сериозни здравословни проблеми.

Това най-често се наблюдава при бебета и хора със супресирана имунна система. Съществува ефективно лечение дори и за най-тежките форми на инфекцията.

Какви са симптомите?

Съществуват няколко форми на заболяването. Най-леките е възможно и да не предизвикат клинични изяви, но най-тежките могат и да бъдат опасни за живота. Признаците и симптомите обикновено се проявяват от 3 до 17 дни след експозицията и най-често са:

• Фебрилитет;
• Втрисане;
• Главоболие;
• Болки в мускулите;
• Суха кашлица;
• Дискомфорт в гърдите;

При някои хора гъбичната инфекция може да предизвика болки в ставите и обрив.

А тези с хронично белодробно заболяване като емфизем могат да развият хроничната форма на заболяването, което да стане причина за появата на допълнителни симптоми като безпричинна загуба на тегло и кашлица, придружена с отделянето на кървави храчки.

Симптомите на хроничната форма на гъбичната инфекция могат да имитират тези на туберкулоза.

Дисеминирана хистоплазмоза

Най-тежката разновидност на гъбичната инфекция може да се развие при кърмачета и при хора с увредена имунна система и може да засегне всяка една част от тялото, включително и очите, черния дроб, централната нервна система, кожни и надбъбречни жлези.

Ако не се лекува, тази форма на заболяването обикновено е с летален изход.

Кога да потърсим лекарска помощ?

Свържете се с лекуващия си лекар, ако развиете грипоподобни симптоми, след като сте имали досег с тор от птици или прилепи, особено ако имате отслабена имунна система.

Какви са причините?

Инфекцията се причинява от репродуктивни клетки /спори/ на гъбичките Histoplasma capsulatum. Спорите са изключително леки и се носят във въздуха от вятъра, когато е замърсен с прах от най-често строителни отпадъци или при основен ремонт на покривни конструкции, където има множество гнезда на птици.

Дори и веднъж да сте се излекували от инфекцията, отново може да се заразите, но този път ще протече в по-лека форма.

Histoplasma capsulatum вирее най-добре във влажни почви, богати на органични материали, особено на тор от птици и прилепи. Поради тази причина особено често се среща в кафези на пилета и гълъби, стари плевни, пещери и паркове. Гъбичната инфекция не е заразна, затова болният не може да зарази друг човек.

Лечение на хистоплазмоза

Лечение обикновено не е необходимо, ако имате леката форма на гъбичната инфекция. Но ако развиете тежката ѝ форма , най-вероятно ще се нуждаете от лечение с едно или повече противогъбични лекарства. Някои от тези медикаменти са за перорално приложение, но най-ефективни са тези, които се вливат венозно.

Превенция

• Ако имунната ви система е отслабена, избягване места, където се извършват строителни и ремонтни дейности. Също така не е препоръчително да посещавате пещери или да се опитвате да улавяте или храните птици.
• Намокрете почвата, преди да започнете да ровите или копаете почвата я навлажнете, така че попречите спорите на гъбичките да попаднат във въздуха и да ги вдишате.
• Най-доброто е да носите маска, когато ходите пещери или ви налага да почиствате строителни отпадъци.