Съвременните медицински технологии карат дори най-отявлените скептици и нихилисти да повярват в чудо. Научният прогрес не стои на едно място – всяка година се появяват все повече и по-съвършени методи за лечение, за които по-рано е можело само да се мечтае.

Доста далеч в тази посока стигна трансплантологията – съвсем млада наука. И ако от пресаждане на глава учените все пак решиха да се откажат, то трансплантацията на много други органи е вече като на конвейер.

За многобройните операции по трансплантация на сърце, бъбреци, кожа, роговица и други тъкани почти всички сме чували. Те отдавна станаха част от ежедневието и не предизвикват никаква реакция сред обществеността.

Кога и защо е необходима трансплантация на матка

Според данни от статистически изследвания, с проблема с безплодието и спонтанните аборти се сблъскват все повече жени. Т.нар. маточно безплодие се среща при 1 от 500 жени в репродуктивна възраст. Сред причините за него са:

  • Прекарана хистеректомия – премахване на матката по хирургичен път;
  • Аномалии на тялото на матката и на маточната шийка, характеризиращи се със срастване и с непроходимост;
  • Удвояване на матката;
  • Изменение на формата на органа – двурога или седловидна матка;
  • Неправилно положение на матката;
  • Вродена липса на органа;
  • Атипична или жлезиста хиперплазия на ендометриума;
  • Полипи и миоми, неподлежащи на премахване.

Разбира се, не трябва да се забравя за съществуването на възможности за осиновяване или пък за другата репродуктивна технология – сурогатно майчинство.

За някои жени е важен самият опит с износването на бременността. Те са убедени, че така се създава специална връзка между детето и майката, която не може да се постигне по друг начин.

Подари живот – трансплантация на матка от мъртъв донор и бременност

Появата на бял свят на живо дете от матка на починала жена, звучи като сюжет на сюрреалистичен филм на ужасите. Въпреки това тази ситуация е повече от реална.

През септември 2016 г. 32-годишна жена с вродена липса на матка се подлага на трансплантация на органа в болница в Сау Паулу, Бразилия. Донор става 45-годишна жена, която умира от мозъчен кръвоизлив.

След 8 дни наблюдения я изписват от болницата, като ѝ предписват редовен прием на цитостатици. Първата ѝ менструация идва 37 дни след трансплантацията, а след това се повтаря редовно на всеки 26-32 дни.

След 7 месеца жената се подлага на инвитро оплождане, като се трансплантират ембриони в присадената матка.

Чудеса периодично се случват, и това събитие определено е едно от тях. Ембрионът не само успява да се имплантира в матката, но и започва активно да расте.

През цялата бременност жената е под постоянно лекарско наблюдение. Не се установяват състояния на отхвърляне на трансплантираната матка, а също и никакви нарушения при растежа на плода или на плацентарното кръвообращение.

На 15 декември 2017 г. се случва нещо много специално не само в живота на жената, родила се без матка, но и в целия научен свят. На бял свят след цезарово сечение се ражда здраво момиче с майка жена, родена без матка.

Теглото на момиченцето е 2550 грама, което отговаряло на гестационната възраст. По време на родоразрешението премахват трансплантирания орган, за да не се налага младата жена да приема имуносупресори.

Заключение

Трансплантацията на матка е наистина уникална процедура, която дава възможност на жената да усети всички моменти на износването на бебе.

Не следва да се отрича, че тази операция е доста опасна и травматична, но за много загубили надежда жени е истинска светлина в тунела.

Учените подаряват напълно осезаем шанс за износване на бебе на жените, които не са могли да мечтаят за това.

Дали тази операция ще стане ежедневие или такива проекти ще бъдат прекратени, като се изхожда от етични съображения? Ще може ли трансплантацията на матка да замени или дори напълно да измести сурогатното майчинство?

Засега учените са настроени повече от оптимистично, но реалният отговор на тези въпроси следва да се остави на времето.