Жените, които спортуват и са в добра форма, са с много по-нисък риск от развитие на рак и болести на сърцето.

Вероятността от настъпване на смърт, вследствие на прогресирането на тези заболявания е много по-малка, отколкото при жените, които не тренират.

Защо качването на стълби се използва за определяне на физическа форма

Това бе обявено от учени от университетската болница Ла Коруня на ежегодната конференция на Европейската асоциация по сърдечно-съдови заболявания.

Жените трябвало да направят тест на бягаща пътека, а след това да бягат по възможност, с нарастваща интензивност, докато им стигнат силите.

Участничкота в добра форма успели да се справят с еквивалент на изкачване по стълби до 4-тия етаж за 45 секунди или много бързо качване на стълби на 3-тия етаж.

Това качване без спиране за почивка представлява 10 метаболитни еквивалента – МЕТ.

Впоследствие изследователите сравняват жените, които са постигнали 10 или повече МЕТ, с тези, които не са се справили с натоварването.

През следващите 4,5 години наблюдения 345 участнички в изследването умират от болести на сърцето, 164 от рак и 203 от други причини.

Ежегодното ниво на смъртност от болести на сърцето било почти 4 пъти по-високо сред жените, които не спортували, в сравнение с дамите в добра форма – 2,2% срещу 0,6%, против рак – 2 пъти по-висок – 0,9% срещу 0,4%, от други причини – повече от 4 пъти повече 1,4% срещу 0,3%.

Промяна на дневното разписание, а не просто ходене на фитнес

По-важно е да се направи промяна на начина на живот, отколкото просто за известно време да посещаваме близкия фитнес.

За тази цел е необходима промяна на дневното разписание, то трябва да стане по-активно.

Например, да отидем на работа пеша, с колело или като използваме градския транспорт е винаги по-добре, отколкото с личен автомобил.

Още повече през зимните месеци, когато поради недобрата циркулация на въздуха, се стига до постоянно значително повишаване на нивата на фините прахови частици.

Така едновременно ще допринесем за подобряване на собствената си форма, повечето от нас са си поставили за цел за Нова година да изглеждат по-добре, и ще допринесем за по-чист въздух в града.