36-годишен мъж от Сърбия за първи път се сдоби с тестис след 6-часова операция, извършена миналата седмица.

Кой ще бъде баща на децата, заченати със сперматозоиди от новия тестис

Донор на тестис става неговият брат близнак, който имал по-голям късмет с анатомията. Това е третият случай на трансплантация на тестиси в света.

Основното предизвикателство при тази операция е съединяването на артерии и вени, които са с ширина по-малка от 2 мм. Но всичко минава успешно, и към настоящия момент и двамата мъже, които решават да останат анонимни, са в добро здраве.

Интересно е, че двама от хирургичния екип, извършил интервенцията, през 2016 г. са участвали в първата в света трансплантация на пенис. Тогава операцията обаче не обхваща тестисите.

Етичният проблем при присаждане на тестиси е, че трансплантираните мъжки полови жлези винаги ще образуват сперма на донора. Това означава, че децата, заченати от реципиента, ще са генетични потомци на другия мъж.

При трансплантация на тестиси донорът дарява не само част от тялото си, но и се превръща в непрестанен дарител на сперма за реципиента.

Това е необходимо да се обясни на мъжа, който ще бъде реципиент. Но в гореописания случай реципиентът има голям късмет.

Негов донор става еднояйчния му близнак. Братята търсят сръбския хирург, след като разбират, че успешно успява да направи трансплантация на матка от една сестра близначка на друга. И сестрата реципиент, дори износва бебе и става майка.

ДНК на братята близнаци е на практика еднаква и затова гените, предадени на потенциалното дете, родено след интервенцията, няма да са чужди.

Тестостеронът се стабилизира без инжекции с новия тестис

Допълнителен бонус за мъжа реципиент на тестиса е, че не трябва да приема препарати за потискане на имунния отговор, тъй като заради близкото родство няма опасност от отхвърляне на чуждата тъкан.

За съжаление, лекарите не успяват да създадат изкуствен семепровод – това миниатюрна тръба, която е необходима за отделянето сперматозоидите от тестисите. Хирурзите не намират подходяща тъкан за това.

Възможно е да се наложи още една операция, или възможен вариант е спермата за зачеване да се извлича непосредствено от трансплантирания тестис.

Освен възможност да стане баща, мъжът ще може да стабилизира нивата на мъжките хормони без инжекции.

Подобна операция може да има смисъл при сериозни наранявания в слабините, при болни от рак, както и при смяна на пола.