Двата най-упорити и трудно поддаващи се на лечение проблеми с кожата са акнето и разширените вени. Накратко казано, избавянето напълно от тях е изключително трудно и продължително.

Ако имате този проблем, най-вероятно сте опитали всички средства, но в крайна сметка проблемът още повече се е влошил. За постигането на най-добри резултати, вие трябва да знаете точно какво е ефективно и кое не.

Защо порите се разширяват?

Практически само хормоните регулират работата на мастните жлези, които образуват себум – секрет, който чрез порите и попада на повърхността на кожата.

Когато е в нормално количество, лесно се придвижва по порите и незабележимо се разпространява по повърхността на кожата. Проблемите започват, когато мастните жлези образуват твърде много секрет.

Този излишък се смесва с други вещества – мъртви кожни клетки и порите се запушват. В резултат отичането на секрета се нарушава и порите започват да се запушват.

Дори макар и порите да се разширяват, за да осигурят пространство на оттичането на секрета, те все пак задържат мъртвите кожни клетки, особено в областта на носа.

Когато съдържимото в порите бъде подложено на въздействието на кислорода, се образуват пъпки.

Какво да правите? Внимателно проучете препоръките, приведени по-долу.

Възможно е никога да не се избавите от проблемите напълно, но следвайки препоръките, вие ще забележите значителна разлика в своето състояние.

Какво да предприемете, а какво да избягвате?

• Спрете да използвате средства, запушващи порите или стимулиращи работата на мастните жлези. Например спрете употребата на мазните тежки кремове. При наличие на мазна кожа използването на такива средства води до запушване на порите.

• Избягвайте продукти с изсушаващи и дразнещи съставки. Раздразващите вещества стимулират образуването на себум. Това прави мазната кожа още по-мазна .

• Използвайте меки водоразтворими очистващи средства и избягвайте използването на сапуни с високо pH.

Изсушаващите миещи вещества нарушават процеса на заздравяване на кожата, в резултат на което червените петна след нараняване не преминават дълго време.

Ако миещото вещество предизвиква раздразнение, то стимулира образуването на себум, а съставките на алкалния сапун могат да запушат пори.

• Използвайте ексфолиант със салицилова киселина във вид на гел или течност. Мекото ексфолиране премахва излишните клетки от повърхността на кожата и очиства вътрешната повърхност на порите. Освен това този метод заглажда бръчките и способства за синтеза на колаген.

• Избавете се от излишния себум – маските с глина са отлично решение за поглъщане на излишъка от себума, като съдържат раздразващи вещества.

• Подобрете растежа на клетките – това ще спомогне за нормалното функциониране на порите. Към ефективните продукти за тази цел се отнасят широко представените на пазара ретиноиди, които забавят стареенето, справят се с пъпките, с разширените пори и с бръчки.

• Използвайте продукти, обогатени с антиоксиданти, за да подобрите заздравяването на кожата и за заздравяването на бръчиците. За здравето на кожата е важно да ѝ давате всички необходими съставки.

Съществува трик, че при наличието на пъпки и разширени пори използваните средства е необходимо да бъдат във вид на гел, течност или лек серум.

Допълнителни мерки

Тук са представени някои трикове за постигане на най-добър резултат:

• В зависимост от възрастта обсъдете с лекар възможността за прием на противозачатъчни таблетки. При жените, имащи мазна кожа, ниски дози противозачатъчни могат да нормализират нивата на хормоните, водещи до образуването на излишно количество кожна мазнина.

• Не прекалявайте с използването на гримовете, тъй като ако го направите, състоянието на кожата ви само може да се влоши.