Малко хора успяват да доживеят до края на дните си с един партньор. Колкото и да вярваме в щастливия край по сценарий на класиците от жанра на приказките, животът често е твърде реалистичен.

Когато осъзнаете това, че разводът във вашия живот се е вече случил, то заедно с него идват емоции и мисли, с които е неизвестно какво да се прави.

Защо разводът е драма?

Преживяването на развода без загуба е на практика невъзможно. Защо това е така? Тъй като хората се развеждат по-често по взаимно съгласие, когато страстите и обожание са отдавна в историята на съвместния живот…

Ето това е и първият отговор на поставения по-горе въпрос. Съвместния живот е не просто време, прекарано с един човек, а съвместни преживявания на радост и тъга, общи спомени, постижения, загуби.

И се получава така, че човекът, с който се разделяте, отнася със себе си част от вашия живот.

Вие желаете да зачеркнете това време за успокоение на душата, но това време са половината от вашите спомени и преживявания, тоест част от самата ви същност. Човекът, който желаете да забравите, е свидетел и участник във вашия живот.

Затова и ще го обвинявате в загубеното време, провалените най-хубави години от живота само защото повтарянето на опита от съвместните паметни преживявания, първи впечатления, е вече невъзможно.

Или пък е възможно?

Житейски дела

Преживявайки сериозни промени човек може да почувства, че няма повече сили да усеща всички краски на живота.

Веднага след развода жената и мъжа могат да се държат по различен начин, но единственият мотив в това време – е да запълнят празнината. Дори ако сте мечтали за развод, то реалното отделяне от съпруга почти винаги се възприема болезнено.

Дори елементарните битови ритуали – полезни или не – сега ще ви напомнят за безвъзвратно отминалото време на семейния живот.

Ако сте свикнали мъжът ви да прави нещо конкретно вечер или пък жената да говори по телефона с приятелки – вие ще търсите това. Този навик, дори и да ви е дразнел тогава, е носел стабилност в живота ви.

Колкото и смешно да звучи, но именно такива постоянни ритуали – това са опорните точки на вашето спокойствие.

Затова, когато очистите живота си от обичайното и скучно ежедневие, вие включвате тревогата – неизвестността винаги плаши, макар и да навява някакво очакване.

Стъпката от зоната на комфорт в зоната на промени

Единствената реалност, когато остава към момента на развода, е фактът, че вие сте направили избор в полза на новия живот.

Това е преломният момент, и в пика на емоционалното преживяване и остротата на чувствата не е нужно да се правят никакви други избори.

Перспективите сега не са изобщо очевидни, а пък и обикновено не ви иска да се връщате към спомените за миналото. Останете в тази точка, запазете баланса, и не падайте нито напред, нито назад.

Просто си вършете работа, срещайте се с приятели, решавайте текущите проблеми, пред които ежедневието ви ви изправя – и останете верни на себе си.

В острата фаза всякакви увлечения ще бъдат само средство за преживяването на емоциите. Можете смело да общувате с противоположния пол, но си правете илюзии нито за себе си, нито за другите.