Развитието на захарен диабет тип 2 зависи от кръвната група.

Това показва ново изследване на учените във Франция. Експертите са анализирали данните на повече от 80 000 французойки.

Резултатите показали, че най-малко предразположени към развитието на болестта са жените с нулева кръвна група. При жените от кръвна група А склонността към заболяването е била завишена с 10%.

Що се отнася до дамите от кръвни групи В и АВ, те са се оказали по-склонни да развиват диабет съответно с 21 и 17%, в сравнение с представителките от нулева кръвна група.

Значение има не само кръвната група, но и нейният резус фактор. Например, при кръвна група А отрицателна рискът от диабет се повишава с 22%, а при А положителна - със 17%.

Все пак има някои природни методи, които помагат за предотвратяване и профилактика на диабета. Обърнете внимание на подправките в своята кухня, съветват учените от Университета в Илинойс, САЩ. Сред подправките задължително трябва да има риган, майорана, розмарин и върбинка.

Дали ще са в свеж или сушен вид, няма значение. Установено е, че веществата, които се съдържат в тези растения, са способни да взаимодействат с клетъчните ензими, които се асоциират с диабета. Повишеното ниво на тези ензими води до по-голям риск от захарна болест, а тези билки ефективно снижават стойностите.

Друг естествен метод за намаляване на риска от диабет са физическите упражнения, съветват специалистите от Виенския университет в Австрия. Наскоро те са провели изследване, чиято цел била да се изясни какви видове физическо натоварване най-ефективно намаляват риска от диабет.

За целта са били изследвани около 1000 доброволци, занимаващи се с различни видове физкултура. Всеки от тях бил подложен на кръвни изследвания за съдържание на гликиран хемоглобин. Този показател отразява средното ниво на глюкоза в кръвта примерно за три месеца назад. колкото е по-висок гликираният хемоглобин, толкова по-висок е и рискът от диабет.

Най-ефективни се оказали силовите упражнения. Аеробните занимания като ходене, каране на велосипед, плуване и изобщо каквото и да е непрекъснато продължително физическо упражнение се оказало, че намаляват нивото на гликирания хемоглобин в нормите в рамките на осем седмици.

Но най-ефикасно се оказало редуването на аеробни и силови натоварвания в рамките на една тренировка. При хората, които се занимавали със спорт по тази схема, съдържанието на захар в кръвта се нормализирало най-бързо.

Играйте футбол, съветват специалистите. Това занимание също помага за предотвратяване на диабета, смятат учените от Университета в Копенхаген. Причината е в това, че футболът също е интервална тренировка: бързо бягане, удар, бавно тичане.

Изследвайки хора с диабет тип 2, които след поставяне на диагнозата започнали да тренират любителски футбол два пъти в седмицата, лекарите открили, че при тях нивата на кръвната захар са намалели с 20%, в сравнение с тези, които не са тренирали. Нещо повече, тези, които играели футбол, успели да свалят 12% от телесното си тегло, което също е предпоставка за развитие на диабет.

Яжте грейпфрути - това препоръчват учените от Университета Бъркли в САЩ. В тези плодове се съдържа вещество, което е също така ефективно, както един от медикаментите против диабет тип 2. Вярно е, че за да получите необходимата доза, нрябва да изяждате по 4 грепфрута на ден.

Впрочем, за профилактика можете да се ограничите и до един плод дневно, ако в същото време внимавате да се храните здравословно и се движите достатъчно. Така изобщо няма да стигнете до прием на лекарства, смятат специалистите.