С голямо забавяне тази сутрин малко след 7:30 информационната система обнови данните за новите заразени, досега това винаги се е случвало в малките часове, като се отчита незначително нарастване на новите случаи.

Повече тестове, лек ръст на новите случаите

Увеличението е с 5 случая, от 171 на 176. Данните от днес са повече от положителни. Приетите в болница намаляват с 10 в сравнение с вчера, като се касае за нетен спад или разлика между новоприети с COVID-19 и изписани.

При излекуваните тенденцията е изключително положителна, отчита се истински рекорд от 422, като общият им брой надхвърля 8900 и ако тенденцията се запази и днес, то може да бъде преминат прага от 10 000, които успешно са се преборили с инфекцията.

Броят на излекуваните е с няколко пъти по-голям от този на новите заразени, което естествено води и до рязък спад на тези, които са реално заболели. И ако активните случаи до преди 2 дни бяха над 5000, то са сега намаляват до под 4700.

Същевременно направените тестове се увеличават до близо 5900, като общият им брой към момента е почти 325 000.

Без промяна остават заболелите, които са в тежко състояние и според обновените данни от днес те са 63, толкова са били и вчера.

Защо нарастват толкова излекуваните от COVID-19

Прекъсната е тенденцията е за високата смъртност, която се наблюдава от почти месец, като през повечето дни от седмицата, случаите на летален изход надминаваха 10, което се беше повече от обезпокоителна тенденция.

На 13 август случаите на летален изход са 2-ма, като техният общо брой се увеличава до 484.

Предполага се, че това рязко нарастване на излекуваните, според данните от вчера те бяха 325, доста над новите случаи на заразяване, което е наистина положителна тенденция, а днес допълнително нарастване, показва, че повечето от установените прекарват леко инфекцията.

Все пак обаче е твърде рано да се говори за трайни положителни тенденции, по-скоро в момента продължаваме да сме в плато, макар и да има отчетливи тенденции на затихване.

По области ситуацията показва напрегната епидемиологична обстановка в област Благоевград, където новите случаи са 35, след това традиционният лидер по заразени, това област София-град с 30.

На трето място е Пловдивския край, където са установени 24 нови случаи, а общият им брой нараства до близо 1200.