Учени от Университета на Мичиган доказаха, че плацебото също дава изразен ефект, ако човек вярва в него.

Смята се, че плацебото наистина може да е ефективно, но човек трябва да бъде излъган, да бъде накаран да го приеме за истинско лекарство.

Как плацебото може да стане ефективно

Учените обаче решават да направят друго – те разказват на група студенти от колеж, че сега ще им бъде въведено най-истинското плацебо, което въпреки това може да е ефективно, ако повярваме в него.

В първия експеримент участвали 68 души, част от които влизат в контролната група, а част – в групата на „честното” плацебо, тоест такова, което не ни въвежда в заблуждение.

Тези, които влизат във втората група вдишват назален спрей – физиологичен разтвор. Казано им било, че тази течност не съдържа никакви съставки, но може да понижи тяхната емоционална реакция, ако доброволците повярват в нейното действие.

Контролната група вдишва точно същия физиологичен разтвор, но смята, че спреят може да подобри яснотата на техните физиологични показатели.

Учените анализирали тяхната самооценка на емоционален дистрес в отговор на преглеждането на образи, предизвикващи негативна емоционална реакция.

Какъв е реалният ефект на плацебото

Във втората група влизат 218 души. В този експеримент учените определят т.нар. късен положителен потенциал – максимален емоционален изблик като ответна реакция.

И наистина, в експеримент №1 показателите на самооценката на емоционалния дистрес са по-ниски от контролните.

В експеримент №2 плацебото понижава невронната активност в продължение на късния положителен потенциал.

Плацебото оказва реален ефект, който би бил по-изразен, отколкото би могло да се очаква.

Учените смятат, че с помощта на „честното плацебо” може да се управлява от цяла съвкупност от клинични разстройства и предклинични симптоми.

Възможно е в някои ситуации, особено свързани с емоционалната активност на главния мозък, плацебо, приложено осъзнато, ще се окаже, дори по-ефективно от истинските лекарства.

Затова може да се заключи, че плацебото има голям неразкрит потенциал, който е необходимо да продължи да бъде изследван, за да може да се използва ефективно и в медицинската практика.