Продължава галопиращото нарастване на новите заразени с COVID-19 у нас, това показват обновените данни на информационната система, но днес отчетените над 1300 нови случаи са при над 11 000 направени PCR теста, което е рекорд по брой тестове.

В очакване на новата заповед на министъра – нов рекорд

Очаква се днес да бъде подписана новата заповед на здравния министър, с която от утре да влязат в силата задължителните маски и на открито, макар и последната дума би следвало да е на премиера, който може да прецени да бъде направена промяна, и да се намали задължителната карантина за заразените на 10 дни.

През предходното денонощие бяха преминати 3 ключови прага – общо потвърдените с COVID-19 надхвърлиха 30 000, случаите на летален изход надминаха 1000, което се очакваше да се случи едва през декември, а в болница са над 1500.

Обезпокоителното е, че в немалко големи градове на страната се наблюдава препълване на отделенията, в които да се приемат заболели от COVID-19 и затова се връщат пациенти.

Такава е ситуацията в Бургас, Шумен, Добрич, както и в Ловеч. Очакванията на експертите предложили да се въведат маски и на открито, спазването на мерките да доведе до спад на заболелите до около 500 дневно.

Намаляват новите случаи на заразяване като процент на тестовете

Настоящият бум на заразени може би е вследствие на същия преминал в Европа – Италия и Франция отчитаха рекорден брой случаи на заразени, докато у нас по същото време стойностите на новите бяха сравнително ниски.

Днес реално се наблюдава намаление на новите случаи, тъй като за предходното денонощие, когато за първи път заразените преминаха 1000 за 24 часа, положителните проби надхвърляха 20%.

Сега при над 11 000 теста те намаляват до 12-13%. Излекуваните продължават много съществено да изостават от новите заразени и за изминалото денонощие са 261.

Случаите на летален изход са 11, а общата бройка достига 1019. Възможно е бумът, който реално бе отчетен в понеделник да е вследствие на известно натрупване от почивните дни, както на тестове, така и на по-бавно докладване на случаите на летален изход.

Най-много по области за заразените в София-град – над 500, след това е Пловдив със 135, а в останалите области са под 100 – Бургас на 3-то място със 78, Благоевград – 69 и Варна – 68, 67 пък са новите случаи в Стара Загора.