Истинско изригване отчете информационната система по брой на заразените у нас за изминалото денонощие, като те достигат незапомнени нива за целия период на епидемията у нас.

Над 40 души са приети в болница с COVID-19, тъй като спрямо предходния ден нарастват – от 931 на 970 хоспитализираните. Преборилите инфекцията намаляват спрямо ден по-рано и са 131 за изминалото денонощие.

Обезпокоителни показатели от информационната система

През юли тази година на 2 пъти за деня бе достиган прага от 330, но след това се отбелязваше спад и като цяло в най-летния месец бе отбелязан нещо като пик на епидемията в България, тъй като тогава заразените достигнаха до нива, които не са отчитани до преди това.

Но през юли се правеха и доста повече тестове, като бройката понякога надхвърляше по 9000 за денонощие.

По-малко тестове спрямо юли, а установените с рекорд

Сега ситуацията е доста по-различна, рекордът от 436 установени случая на заразени е на фона на не особено много тестове. За изминалото денонощие те са над 5000 и така над 8% са положителните от тях, което си е доста тревожна стойност.

Рекордът заразени отчасти се дължи на София-град, където установените са 135, но те са по-малко от докладваните в началото на юли 140 в рамките на ден.

С доста по-малко нови заразени е област Пловдив, където са регистрирани 40 нови случая за денонощие, стойност, която е по-ниска от рекорда.

Изненадващ бум се отчита в област Бургас, където новите случаи са 38, а в Благоевград са 25.

Не е известно дали има конкретна причина за този бум в посочените области, особено в София-град, Пловдив и Бургас, за да се стигне до абсолютен рекорд по заразени в страната.

С под 20 нови случаи на заразяване са област Варна – 19, Търговище е с 18 случая на заразяване.

В област Търговище най-вероятно разпространението е вече дифузно, тъй като постоянно се отчитат по не малко нови заразени, предвид факта че населението на областта не е голямо.

Обезпокоителен ръст на заразените се наблюдава и при медиците – с 35 случая нагоре, от 1202 на 1237, като според информационната система бройката на лекарите се увеличава с 22 – от 426 на 448.

При медицинските сестри нарастването е с 9 – от 404 на 413, 2-ма са заразените санитари и 2-ма от категорията други.