Значителен ръст на новите заразени в първия ден на новата седмица отчита информационната система за COVID-19.

Разликата е с близо 4 пъти спрямо неделния ден, но това се дължи в немалка степен на нарастването на броя на PCR тестовете.

По-малко тестове, а заразените с рязък скок спрямо неделя

Те обаче са по-малко, отколкото през повечето дни на миналата седмица, когато се задържаха на стойности близки до 5000. В първия ден на новата седмица те са малко над 3700.

Продължаващ ръст се наблюдава при хоспитализираните, които вече достигат до 930, плавно нарастват и тези, които са в интензивни отделения.

За съжаление, и жертвите на COVID-19 съвсем не са малко за изминалото денонощие, като се касае за 10 случая на заразяване, като общият им брой достига 854.

Значителен брой са и излекуваните, цели 165 допълват общата бройка на преборилите инфекцията у нас.

Не е изключено още днес броят на общо потвърдените случаи да надхвърли 22 000, тъй като досега с последните данни достигат до 21 870.

Бум в Пловдивско – от 1 случай в неделя, на 40 в понеделник

Най-отчетлива е разликата по области в Пловдивско, където новите заразени са 40 спрямо само 1 случай в неделния ден, не е известно откъде идва тази голяма разлика.

Възможно е да се е формирало локално епидемично огнище или в някоя от общините установените случаи на заразяване са повече, това предстои да се разбере, най-вероятно от областна администрация ще разкрият информация.

На 1-во място отново е столицата с 62-ма нови заразени, като общо са над 5600. В Благоевград се наблюдава известно ново покачване на установените случаи на заразяване, като новите са 24.

19 са новите с коронавирус в Стара Загора, 15 са във Варна, 14 са в Кърджали, толкова са и в Плевенско, като в този край отдавна се наблюдава нещо като затишие, след като бяха потушени локалните епидемични огнища.

По са новите случаи в Силистра и в Търговище, само в 2 области няма нови заразени и това са Видин и Силистра. При медицинския персонал общият брой на установените случаи от месец март досега надхвърли 1200.