Седмицата започва с нови рекорди заразени, като пиковете от предходната отидоха в историята. За изминалото денонощие потвърдените нови с COVID-19 са близо 800.

Реално заболелите вече са над 8700. Излекуваните изостават значително, тъй като за изминалото денонощие само 164 са отписани като преборили инфекцията и се прибавят към 4-тата колона.

Очаква се бурно нарастване и на излекуваните след заповедта

Възможно е през следващите дни като излекувани да се докладват доста повече и да има до известна степен доближаване на случаите на нови заразени и на преборили инфекцията, след като здравният министър издаде заповед, с която определи да не се правят повторни тестове на безсимптомни с COVID-19, за да бъдат обявени за излекувани.

Бързото нарастване на новите случаи на заразяване естествено води и до бурен ръст на общо потвърдените случаи на коронавирус от началото на епидемията, като те надхвърлиха 25 000 и по всяка вероятност още днес ще надминат и 26000.

В първия ден на новата седмица пък бяха докладвани рекорден брой случаи на летален изход, 23, като отново се появиха съмнения, че се касае за натрупване от почивните дни. Във вторник починалите, при които е доказана връзка с COVID-19 намаляват до 8 и вече са 923.

При тези темпове на нарастване съвсем не е изключено още в началото на ноември да бъде преминат прага от 1000 жертви на инфекцията у нас.

Над 1300 са приети в болница, недостигана досега стойност

Броят на заболелите, които са в болница, след като премина прага от 1000, недостиган досега, че е над 1300.

През изминалото денонощие са направени и повече тестове – близо 6000, но толкова висок показател на заразени съвсем не е съответствие с нарастването на тестовете.

Положителните проби достигат близо 14% от тестовете, което досега не се беше случвало. Сега в една нова ситуация, но от здравно министерство по-скоро са оптимистични, макар и сред лекарите да има доста различни мнения относно това дали трябва или не да се въвеждат масови ограничения.

Най-много по области са случаите на заразяване в област София-град, рекорден брой – 259, след това е Пловдив с 87, Благоевград – 82 случая, Стара Загора е с 35 случаи на заразяване, Бургас е с 31 заразени. Повече от половината о новите случаи са от София, Пловдив и област Благоевград.