Американската компания Johnson&Johnson спря тестовете в 3-та фаза на клиничните изпитвания на ваксината срещу COVID-19, заради необяснима болест при доброволец.

2-ро или 3-то спиране на тестовете на ваксина срещу COVID-19

Планирано е било в изпитванията на препарата да вземат участие над 60 000 души от 3 континента. Сега се оценява състоянието на доброволеца, който е получил усложнения след поставянето на препарата, която се явява кандидат за ваксина, се посочва в съобщение на компанията.

При друга кандидат ваксина, която е разработка на университета Оксфорд и американска биофармацевтична компания, също се наложи тестовете да бъдат спрени, тъй като един от участниците получи необяснимо заболяване.

Впоследствие обаче изпитванията бяха възобновени, тъй като се изясни официално, че нежеланата реакция не е свързана с ваксината.

Къде е създадена ваксината с подозиран страничен ефект

От Johnson & Johnson не посочват какви симптомите при доброволеца, тъй като се позовават на конфиденциалността на личните данни. Все още няма яснота дали този човек е получил ваксина или плацебо. Към настоящия момент се провежда разследване, като са привлечени независими експерти.

Началото на III фаза на клиничните изпитвания с привличане на 60 000 участници на 3 континента американският фармацевтичен гигант анонсира на 23 септември.

Кандидат ваксината е създадена на технологична платформа, която е използвана за разработка на ваксини срещу Ебола, вируса Зика, RSV и ХИВ.

През септември за спиране на мащабните изпитвания обяви и англо-шведската компания AstraZeneka. Медиите разпространиха информация, че след поставянето на препарата при доброволец е установен напречен миелит – възпалителен синдром, засягащ гръбначния мозък.

В рамките на няколко дни се провежда независимо разследване, при което трябвало да се установи дали заболяването е страничен ефект от ваксината. На 12 септември изпитванията са възобновени, но данните за състоянието на доброволеца така и не бяха оповестени.

Възможно е все пак да е било съобщено, но те да не са представлявали интерес за медиите, и затова и да не са стигнали до нас.

Предположенията в тази насока може да са всякакви, но след като приключат изпитванията, трябва да бъде публикуван доклад от провеждането и от него трябва да се види каква е ситуацията и дали има опасност от сериозни странични ефекти.