Сделката се проваля, конфликти с началството, закъснение на самолета. В следващите близо 2 седмици, и по-точно до 22 юни за всичко ще е виновен – ретроградният Меркурий.

Що за астрологично явление е това и наистина ли има вина за нашите провали

Опитахме се да отговорим на този въпрос, като се допитахме до астрофизик и психолог.

Дори и тези, които не се интересуват силно от астрономия, са чували за явлението ретрограден Меркурий – когато планетата в определен промеждутък от време започва да се движи в обратна посока.

С ретроградния Меркурий напоследък обясняваме всякакви наши провали. Последният период, когато Меркурий променя своето направление започна неотдавна – на 30 май 2021 г. и ще продължи до 22 юни.

Какво казва науката за ретроградния Меркурий

Всъщност ретроградността е оптична илюзия, само ни се струва, че планетата е започнала да се движи в обратна посока, всъщност тя не променя нито своята скорост, нито посоката на движение.

Представете си – движите се с колата по извънградски път, а в страни от вас паралелно е разположено същото шосе или второ платно, и по него в същата посока се движи друг автомобил, и се стремим да го настигнем.

Когато догонваме този автомобил, неговото движение става все по-бавно, макар и линейната му скорост почти не се променя.

И в момента, в който надминете този автомобил, започва да ви се струва, че започва да се движи назад. Тази зрителна измама възниква на фона на подвижни предмети, които са разположени далеч – стълбове, дървета.

Сега си представете, че шосето е в кръгова форма. На всяко завъртане догонвате този автомобил, надминавате го, и на следващото се случва същото.

Ето какво схематично представлява ретроградното движение на планетите по своята орбита в слънчевата система.

На ниво слънчева система – кръгът или пръстенът е орбита, които не са два, а осем, и скоростта на всяко от небесните тела е различна, като зависи от отдалечеността от Слънцето.

Затова и ретроградното или обратното движение на различните планети в астрономията е тривиално и доста често. Не само Меркурий се отличава с него.

В зоната на повишено внимание

Ако ретрограден Меркурий може да е всяка планета защо е необходимо такова повишено внимание именно към Меркурий?

Възможно е причината да е в това, че при останалите планети ретроградно движение се случва максимум веднъж в годината, а Меркурий го демонстрира по-често. Затова и привлича вниманието на астролозите.

Само през 2021 г. обратното движение на Меркурий ще се наблюдава 3 пъти. Първият такъв период е бил през февруари, вторият се случва сега, за 3-ти път това явление се очаква от 27 септември до 18 октомври.

Друг е въпросът, че планетите не ни влияят по никакъв начин, отбелязва астрофизик, без значение какво е движението им – по орбита или ретроградно.

От другата страна на вярата

Астролозите уверяват, че в период на ретрограден Меркурий процесите, които покровителства тази планета, се забавят и дори нарушават.

В зоната на въздействие са финанси, комуникация, бизнес, образование и дори движенията в пространството, тоест пътуванията.

С други думи, фактически всички сфери на живота. И дори тези, които скептично се отнасят към астрологията, също чувстват, че в живота им се случва нещо не както трябва. Защото действаме, дори на това, в което вярваме?

Необходимо ни е оправдание на своите неудачни действия, грешки. Да допуснем, че срещата е преминала не толкова добре, колкото би ни се искало. Готови сме да поемем върху себе си част от отговорността – не сме се подготвили добре, не сме казали каквото трябва, но ни се иска да споделим тази отговорност с някого.

Усещането, че не отговаряме за всичко все пак действа успокояващо. Разбира се, това е илюзорна подкрепа – въпреки всичко ние сами изграждаме живота си. Но ако това работи, повишава нашата оценка, или може би не.

Вторият момент е, когато на някой от нас му е трудно да вземе решение. И тогава подобни астрологични явления стават не просто опора, а работна схема.

Една от основните препоръки на астролозите в период на ретрограден Меркурий е да не бързаме, да не започваме нови проекти, а да забавим темпото и да помислим в правилната посока ли се движим.

На много от нас тази идея ни се струва отлична, да си отпочинем от постоянната надпревара за успех.