В ново изследване, което е публикувано в JAMA Network Open, учените показват, че диетата може съществено да влияе на риска от импотентност при мъжете на възраст от 40 до 75 г.
Какво знаем за връзката на импотентността с диетата и начина на живот
Известно, че рисковите фактори, на които могат да се повлияят що се отнася до еректилната дисфункция и болестите на сърцето са много сходни. Към тях се отнасят тютюнопушене, затлъстяване, заседнал начин на живот, захарен диабет, артериална хипертония, повишени нива на „лош” холестерол в кръвта.
Появата на еректилна дисфункция може да е признак на повишена вероятност от развитие на сърдечно-съдови заболявания в бъдеще.
Измененията на начина на живот и на хранителния режим се препоръчват за профилактика на болести на сърцето. Но тяхното профилактично влияние върху риска от импотентност не е проучено добре.
Няколко ограничени по мащаб изследвания показаха, че промяната на начина на живот и отслабването подобряват ерекцията на мъжете с висок риск от сърдечно-съдови заболявания.
На ефектите от диетата учените отделят по-малко внимание обаче. Има данни, че полезната диета е свързана с по-малък риск от импотентност при захарен диабет.
Нито един научен труд досега не е показвал понижава ли следването на полезни модели на поведение вероятност от развитие на импотентност при здрави мъже.
Нови данни за диетата и еректилната дисфункция
В новия научен труд учените анализирали данни за повече от 21 000 мъже на възраст от 40 до 75 г., които взели участие в мащабно изследване на здравето на медицинските работници.
Учените смятат, че мъжете, на които ерекцията не им е безразлична, трябва да избират здравословно хранене, но те отбелязват, че новите данни трябва да се проверят в рандомизирани изследвания – те дават по-качествени доказателства.
Какво е това здравословна диета
В новото изследване учените се ориентират към средиземноморската диета, която се препоръчва за профилактика на болести на сърцето. Включва голямо количество зеленчуци, плодове, бобови, ядки, пълнозърнести, риба, растително масло.
Червеното месо в нея е малко, както и мазните млечни продукти. Полезният модел на хранене предполага спиране или максимално ограничаване на употребата на обработено месо, сладки напитки, трансмазнини, сол. Употребата на алкохол трябва да е умерена – от 0,5 до 2 питиета дневно – едно питие е 100 грама спиртна напитка 40 градуса.