Тютюнопушене, ядене на храни от заведенията за бързо хранене, очевидно не способстват за бодростта ни и дълголетието, но правим някои на пръв поглед безобидни неща, които крадат от дълголетието ни?

Възможно е да проверявате телефона си късно през нощта, лягате си с немити зъби, сдържате кихането или правите други неща, които само на пръв поглед са безобидни.

Как незабележимите вредни навици вредят на здравето

1.Задържате кихането

Сдържате позива си за кихане, това е опасно. Когато вдишваме с усилие, налягането в трахеята достига приблизително 200 паскала, а по време на кихане тази стойност достига 7000 Pa.

Сдържането на такъв напор може да се последва от редки, но тежки последствия – разкъсване на тъпанчето и понижаване на слуха, разкъсване на белите дробове и на трахеята.

Чувствате позив за кихане, тогава кихайте. Ако се притеснявате да не заразите околните, правете го правилно. Експертите препоръчват при кихане носът и устата да се покриват с кърпа, а ако няма такава възможност, то тогава се киха в лакътя.

2.Дълго и често стоите с кръстосани крака

Този навик е относително безобиден. Но при тези, които страдат от артериална хипертония, е възможно значително повишаване на кръвното при кръстосване на краката.

Ако заемем правилната поза, за 3 минути показателите се връщат към обичайната норма. Също тези, които злоупотребяват с кръстосването на краката, трябва много да следят за стойката си.

Ако при кръстосване на краката се и прегърбваме, тазът остава много назад. Това се последва от излишен и неравномерен натиск върху бедрените мускули и болки в кръста.

3.Пропускате вечерното миене на зъбите

Редовното миене на зъбите е важно не само заради свежия дъх, но и за профилактика на някои сериозни заболявания.

Проблемът е в това, че зъбната плака – бялото лепкаво наслагване, е пълно с бактерии. Колкото по-дълго тази плака остане по зъбите, толкова по-отровна става.

Това води до възпаление на венците, което с времето вреди на организма и е особено пагубно за зъбите.

В началото на новото хилядолетие редица учени направиха хипотеза, че влошената хигиена на зъбите е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Няколко години по-късно Американската кардиологична асоциация постави тази връзка под съмнение, но някои проблеми с устната кухина все пак са доказали своя принос за сърдечно-съдовите проблеми.

Лошото състояние на зъбите увеличава вероятността от разпространение на бактериална инфекция към клапаните на сърцето. Заболяването на венците – пародонтит, се свързва с повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания, а загубата на зъби с болести на коронарните артерии, които хранят сърцето.

Миенето на зъби е полезно за здравето, но не трябва да изпадаме в другата крайност – постоянно търкане на зъбите през деня, по много пъти.

Твърде честото и интензивно почистване може да доведе до изтриване на емайла и оголване на зъбните корени, в медицината това се нарича рецесия на венците.

Американската дентална асоциация, аналог е Българският зъболекарски съюз, препоръчват как да си мием зъбите без крайности:

  • Два пъти дневно;
  • В продължение на 2 минути;
  • Четка за зъби с мек косъм;
  • Паста за зъби с флуор.

4.Гледате си телефона късно през нощта

Светлината на мониторите, било то смартфон, екран на телевизор или на компютър, руши нощният сън. Вероятно осветлението влияе на вътрешния ни часовник, на т.нар. циркадни ритми.

От тези ритми зависи хормоналната регулация, и по-точно образуването на мелатонин, а също и физическо и ментално възстановяване.

От една страна, синята светлина с къси вълни ни прави по-концентрирани. От друга страна, кратко изследване показва, че тези, които са прекарали пред екрана повече от 2 часа от 9 до 11 вечерта, са спали по-малко и по-често са се събуждали.

Също този навик е правил участниците по-разсеяни и сънливи през деня. Експертите съветват да стоим по-далеч от сините екрани, поне час преди сън.

5.Твърде късни вечери

Увеличаването на теглото се влияе, на първо място, от количеството и от качеството на храната, а също и от степента на физическата активност, оказва се, че времето на хранене също има значение.

Изследване от 2020 г. показва, че хората, които късно вечерят, са по-склонни да трупат мазнини.

В експеримента 2 групи участници под наблюдение на учените са похапвали еднакви храни с дневна калорийност от приблизително 2300 калории, разхождали са се по 20 минути дневно и добре се наспивали.

Единствената разлика била по времето на първото и на последното хранене. Тези 700 калории, които получавали първата група в 8 сутринта, втората изяждала до 10 вечерта.

Калоричността на продуктите и гладуването между първото и последното хранене в двете групи било еднакво, но скоростта на нощното разграждане на мазнини се оказва различна.

Метаболизмът на доброволците от групата на тези, които се хранят късно през нощта, се забавяла значително през нощта.

Ако заради работа или учене се налага да ядем късно, то поне не трябва да се преяждаме. Вероятно, ако през нощта по-малко, около 150 калории, храненето може и да не навреди, но и да помогне за натрупването на мускулна маса.

6.Прекалено и твърде често миене

Ръцете трябва да се мият при необходимост със сапун и не по-малко от 20 секунди – това е факт, който се помни от всички. Що се отнася до цялото тяло, експертите многократно напомнят, че не трябва да се приема душ по няколко пъти дневно и да минава със спарче.

Прекомерното миене отмива полезните бактерии и нарушава микробиомът на кожата, а твърде горещата вода прави кожата суха и уязвима към инфекции.

Душ трябва да се приема не по-често от веднъж дневно. Ако се наложи все пак да се къпем още веднъж, след тренировка или тежък физически труд, то трябва задължително овлажняване с крем след това.

Душ гелът и миещите вещества с неутрални pH трябва да се оставят за интимна хигиена, подмишници и стъпала.