Неосолената може реално да ни насоли. Предпочитате естественият ѝ вкус, като се стараете да слагате по-малко сол и подправки, като се стремите обработката да е минимална?

С рибата е най-добре да не се експериментира.
Истинският вкус може да ви поднесе и истински паразити.

Някои обичат лятото по черноморските или гръцките курорти, а за други няма по-хубава почивка от летния риболов по родните реки и язовири.

Стоиш в ранната сутрин на брега на реката или на язовира, около теб е недокоснатата природа, тишината е отличен начин човек да се отпусне и да забрави за всички грижи.

А ако пък риболова се окаже успешен, може да се получи и съвсем нелоша икономия за семейния бюджет.

Какво може да помрачи прелестта на такава почивка? Може би това са рибните паразити.

Как да не помрачим удоволствието от улова?

Най-често от сурова или недобре термично обработена риба става опаразитяване с описторхоза. Предизвиква се от глисти с размер 7-10 мм, които паразитират в жлъчните пътища на черния дроб, жлъчния мехур и в протоците на панкреаса. Паразитите обичат рибите от семейството на шараните – платика, червеноперка, мъздуга, бабушка.

Така например, мъздугата почти 100% има паразити. Но повечето заклети риболовци обикновено знаят за това. Но не всички им стига достатъчно силна воля да се откажат от вкусната закуска от слабоосолена или просто сурова риба с оцет и подправки.

А пък любителите на изкуствените водоеми, като язовирите, където се плаща допълнително за улов на риба, обикновено не подозират, че могат да хванат риба с червеи.

Неотдавна имаше случай, когато с описторхоза беше се заразило цяло семейство.

Много са случаите на заболяването, когато хората опитват осолена, веяна или пушена риба, изпратена им като подарък от роднини или познати.

Как се проявява заболяването?

След 2-3 седмици след консумация на недобре осолена или сурова риба се появява обща слабост, главоболие, гадене, повръщане, болки в дясното подребрие.

Телесната температура се повишава до 38-39 градуса, като е необходимо незабавно да се потърси специалист. Но дори и тогава често се случва пациентите да се лекуват от хроничен холецистит и панкреатит.

Хроничната описторхоза в тежките случаи може да доведе до образуване на тумори в черния дроб.

Как да не се разболеем, ако сме любители на риболова?

Варенето и печенето на рибата трябва да е с продължителност не по-малко от 15-20 минути – тогава всички ларви на паразита гарантирано загиват.

При мариноване – 20% към теглото на рибата, но тогава става безопасна за ядене едва след 10-14 дни.
Горещо пушената риба е безопасна при съблюдаване на правилната технология. Преди студено пушене обаче е необходимо предварително мариноване за поне 14 дни.

За приготвяне на веяна риба е необходимо първо да се маринова за 3-5 дни, а след това процесът на веене да продължи 2 седмици.

Никога не яжте риба, когато ви гощават, ако не знаете как точно е била приготвена.
Не опитвайте сурова риба, дори и преди това да била предварително замразена.

Макар че и чрез дълбоко замразяване може да се постигне обезпаразитяване на рибата, оставя се да престои няколко седмици във фризер, и да е имало ларви в нея, те вече са загинали, поради продължителното въздействие на ниски температури.