Риба тон принадлежи към вид Скумриеви, които са прекрасно приспособени към своя начин на живот, състоящ се в непрестанно движение. Тялото на тази риба е плътно и наподобява торпедо.

Гръбната ѝ перка е със сърповиднообразна форма и се явява идеална за дълго и бързо плуване със скорост до 77 километра в час. На дължина рибата тон достига до 3.5 метра.

Рибата тон е широко разпространена в тропичните и субтропичните райони на всички океани и навсякъде обитават по-дълбоки води, 200 метра и повече. Близо до повърхността живеят само младите индивиди на тази риба, образуващи пасажи с голяма гъстота.

Хранителна стойност на 100 грама риба тон

• Белтъчини – 24.4 грама;
• Мазнини – 4.6 грама;
• Въглехидрати – 0;
• Растителни влакна – 0;
• Натрий – 75 мг;
• Вода – 69.3 грама;
• Минерални соли -1.7 грама;
• Наситени мастни киселини -1.3 грама;
• Холестерол – 38 мг;
• Енергийна стойност – 139 килокалории, като от тях 41.4 се падат на мазнините.

В месото на рибата тон се съдържат такива макро и микроелементи като /стойностите са за 100 грама/:

Макроелементи

• Калций – 30 мг;
• Магнезий – 30 мг;
• Натрий – 75 мг;
• Калий – 350 мг;
• Фосфор – 280 мг;
• Хлор – 160 мг;
• Сяра – 190 мг;

Микроелементи

• Желязо – 1 мг;
• Цинк – 0.7 мг;
• Йод – 50 мкг /микрограма/;
• Мед – 100 мкг;
• Манган – 0.13 мг;
• Хром – 90 мкг;
• Флуор – 1000 мкг;
• Мобилден – 4 мкг;
• Кобалт – 40 мкг;
• Никел – 6 мкг;

Витамини

• Витамин РР – 10.6 мг;
• Витамин А – 0.02 мг;
• Провитамин А – 20 мкг;
• Витамин В1 /тиамин/ - 0.28 мг;
• Витамин В2 /рибофлавин/ - 0.23 мг;
• Витамин В6 /пиридоксин/ - 0.8 мг;
• Витамин В9 /фолиева киселина/ - 6 мкг;
• Витамин Е – 0.2 мг;
• Ниацинов еквивалент, тоест съединение подобно на никотиновата киселина – 15.5 мг;

Полезни свойства

Месото на рибата тон се отличава с най-високото съдържание на белтъчини сред всички останали риби – 22-26%. В това отношение то може да се сравнява само с хайвера на някои видове риби, които се предлагат в търговската мрежа и то на много висока цена. Съдържанието на мазнини в рибата тон варира от около 1 до 19%.

Месото на тази риба съдържа всички аминокиселини необходими на човешкия организъм. А това от риба тон албакор и риба тон със сини перки е източник на уникалните мазнини омега-3, спомагащи за намаляване на риска от възникване и развитие на сърдечно-съдови заболявания наполовина.

В допълнение комплексът омега-3 от линолова, ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина подобрява функциите на очите и на мозъка, намалява артритните болки, действа противовъзпалително, способства за намаляване на теглото и дори намалява риска от развитие на някои злокачествени заболявания.

Затова за постигане на превантивен е достатъчен приема на 5.5 грама омега-3 мастни киселини месечно, което съответства на 1 буркан от 200 грама риба тон албакор в собствен сос седмично.

Месото на рибата тон е полезно за кожата и лигавиците, за храносмилателната система и за нервната система и регулира кръвната захар, а също и проявява антиоксидантни свойства.

Противопоказания

Месото на рибата тон може да стане причина за много сериозно отравяне, ако рибата веднага не бъде обработена веднага, след като бъде уловена. Това месо много бързо се разваля и става отровно. Трябва да се отбележи, че месото, добито от големи риби тон може да е с висока концентрация на живак.