Омега-3 мастните киселини са незаменими в хранителния режим. Учените установиха, че е трудно да се задоволи потребността на човечеството от тях.

Рибните запаси намаляват и дори изчезват, оставаме без омега-3

Всички знаят, че рибата е полезна, и най-вече заради това, че съдържа омега-3 мастни киселини. Но намаляване на количеството риба и увеличаването на световното население води до това, че много хора нямат достъп до такова количество, от каквото имат нужда.

В изследването учените се фокусират върху 2 омега-3 мастни киселини, тъй като останалите могат да бъдат набавени и от растителни източници.

Когато учените анализирали как се образуват 2 от омега-3 мастните киселини и как се употребяват от хората и в океана, те откриват, че 70% от хората не успяват да си набавят необходимото им количество.

Това може да оказва дългосрочно влияние върху здравето, отбелязва един от авторите на изследването.

Учените пресмятат, че 63% от всички рибни запаси се смятат за напълно унищожени, поради прекалено интензивен улов. От своя страна рибното стопанство по цял свят е под натиск и са необходими сериозни реформи.

Това намалява вероятността сега да е възможно да бъде уловена толкова риба, за да бъдат удовлетворени потребностите на всички хора от омега-3

Не може да се лови повече риба в океана. Това означава, че е необходимо да се оптимизира това, което има като наличност, или да се търсят нови източници.

Разумно управление на рибните запаси и рибни ферми – решение на проблема

Учените смятат, че рибните запаси трябва да бъдат управлявани разумно – трябва да се ограничи улова и да се променят методите, по които се прави този улов. Така ще бъде намалено улавянето на ненужна риба. Но това са дългосрочни решения, които могат да доведат до намаляване на доставките на риба.

Развъждането на риба в рибни ферми може да спомогне за справяне с проблема. Но за тази цел е необходима достатъчно храна за рибата, която се състои от специално брашно и от рибено масло. Индустрията е принудена да прибягва до храна за рибите, която е на хранителна основа.

Недостигът в нея на омега-3 обаче води и до намаляване на полезните мастни киселини и в самата риба, която се развъжда в рибните ферми.