Американските лекари вече не вярват в полезността на рибеното масло като хранителна добавка. Ще успеят ли най-новите изследвания да ни накарат да спрем да се самозалъгваме. Рибеното масло днес е третата по популярност хранителна добавка.

Около 10% от американците я пият всеки ден. Предполага се, че мастните киселини омега-3, които се съдържат в него, са много полезни за човешкия мозък и предпазват сърдечно-съдовата система от увреждане.

Но са проведени достатъчно голям брой изследвания с цел да се изясни колко е полезен този продукт, но нито едно от тях не е доказало, че рибеното масло изобщо е способно да окаже каквото и да било въздействие върху функцията на сърцето.

Няма никаква връзка между това дали ще пиете рибено масло или не и дали на вас ще ви повали инсулт.

В периода от 2005 до 2012 година само в САЩ са били проведени най-малко 20 крупни изследвания, чиято задача била да установят как влияе рибеното масло върху здравословното състояние на човека.

Това се отнася само за резултатите от тези изследвания, които са били публикувани във водещи научни списания. Във всяко едно от изследванията учените са се опитвали да си изяснят необходимо ли е да го пият хора, страдащи от хиперлипидемия /завишени нива на холестерола/, хипертония и диабет втори тип.

Всички тези изследвания са установили, че ползата от рибеното масло е точно такава, каквато е и от плацебото. С други думи, то ще ви бъде толкова полезно, колкото вие самите вярвате в това.

„Продажбите на тази хранителна добавка бързо нарастват и то по целия свят. Хората не се интересуват от това, че прогресивните изследвания вече са доказали неговата абсолютна безполезност“ , - констатира Андрю Грей, професор по медицина от Университета на Окланд в Нова Зеландия.

Защо рибеното масло не е ефективно?

Тъй като в него се съдържат омега-3, а също ейкозапентаенова и докозахексаенова киселина! Както е известно, последните разреждат кръвта и препятстват образуването на тромби в сърдечно-съдовата система.

Омега-3 потискат възпалителните процеси в организма и помагат при атеросклероза. Но в състава на рибеното масло те просто не действат, тъй като не се усвояват в червата и се изхвърлят при изпразване на чревното съдържание при изхождане.

Защо всички около нас са убедени в ползата от рибеното масло?

Всички започнало през 1970, когато датските учени Ханс Олаф и Йорн Дайерберг установили, че коренните жители на остров Гренландия, въпреки че живеят при сурови климатични условия като цяло са много по-здрави от европейците.

Те по-рядко страдат от сърдечно-съдови заболявания и до дълбока старост запазват чистотата на ума си. Тогава учените стигнали до извода, че всички тези чудеса са станали възможни благодарение на рибеното масло, което там било особено популярно. И хората им повярвали!

Впоследствие кардиологът от Университета на Отава, Канада, установил, че начинът на провеждане на изследванията имал доста недостатъци. Той стигнал до извода, че количеството на сърдечно-съдовите заболявания сред ескимосите било сериозно занижено от датчаните.

Но мълвата около чудотворните ефекти на рибеното масло така и не утихнала. Както често се случва, вярата в чудесата се оказала за хората била по-важна от суровата истина.

А какво се случва сега?

„От тогава всичко се промени. Десетки изследвания вече показаха, че от рибеното масло няма никаква полза. Но хората не искат и да чуят, поп културата и медиите си свършиха работата“ – оплаква се Джеймс Стейн, директор на кардиологичната клиника на щата Уисконсин, САЩ.