Датски учени препоръчват на мъжете, които желаят да заченат бебе на своята половинка, да започнат да похапват риба или да пият препарати с рибено масло, тъй като последното влияе благоприятно на качеството на спермата.

Рибено масло за подобряване на качеството на спермата

В изследването участвали около 1700 млади датчани на възраст 18-19 години, които нямали каквито и да е заболявания, но не знаели нищо за своите оплодителни способности. Всички те преминават под лекарско наблюдение в периода от 2012 до 2017 г. с цел определяне на годността за служба в армията.

Срещу допълнително заплащане доброволците трябвало да предоставят проби от сперма и кръв, а също и да попълнят още една анкета.

Според получените данни, 6% от младите мъже съобщават, че са приемали хранителни добавки с рибено масло през последните 3 месеца, а половината от тези 6% приемали такива препарати повече от 60 дни.

В тази група млади мъже обемът на спермата бил повече, а количеството сперматозоиди били доста повече, отколкото при останалите участници в наблюденията.

Това означава, че тези мъже са по-фертилни, тоест техните оплодителни способности са по-добри.

Приемът на други хранителни добавки – мултиватимини, витамини от група В или С, по никакъв начин не влияел на количеството сперматозоиди и на обема на спермата.

Получените данни са сходни с резултатите от предходни изследвания, които участвали в мъже в напреднала възраст. Наблюденията показват, че и при тях след 14 дни похапване на ядки като източник на омега-3 полиненаситени мастни киселини се подобрява качеството на спермата.

Мъжете да ядат риба или да пият рибено масло за по-бързо зачеване

Учените дават като препоръка на всички мъже, които планират с половинката да станат родители, да похапват редовно риба или ако не обичат рибени ястия, то могат да ги заместят с рибено масло под формата на хранителни добавки.

Неслучайно преди 1989 г. задължително в столовете за обществено хранене е имало рибен ден всеки четвъртък.

Препоръките са, дори ако може да се похапва по-често от веднъж, но и това е достатъчно, предвид, че по-големите риби натрупват живак, затова не трябва да се яде толкова често.