Много хора по природа са надарени с прекрасна стройна фигура – стегнати талия и бедра, красиви ръце и плосък корем.

При някои цялата тази красота с времето се крие под слой мазнини, натрупан с „усилен труд”, тоест със седене на дивана и често похапване на понички и сандвичи.

Липосукция - какъв ефект да очакваме

Някои успяват да се избавят от наднормените килограми и по-големите от обичайното обиколки на талията и на ханша с по-правилно хранене, фитнес и като проявяват настойчивост и целеустременост, и в резултат получават желаното – стегната стройна фигура.

За останалите всичко това е твърде трудно, и те или свикват с това, което се е натрупало на корема и на бедрата, или се опитват да решат проблема радикално – с липосукция. Но невинаги резултатът от процедурата е този, който са очаквали.

Какво представлява липосукцията, в кои случаи се прави и какъв ефект може да се очаква от нея?

Липосукция – не е метод за борба със затлъстяване и наднормено тегло

Това е първото, което трябва да се запомни и да се разбере. Не трябва да трупаме мазнини, а след това да отидем при хирург, от който да поискаме да ни избави от мазнините.

Това не работи така, защото обемът на еднократно отстранените мазнини не е голям, и много рядко е повече от 3 литра.

Премахването на повече мазнини наведнъж е опасно за здравето. И освен усложнения от медицински характер са възможни нежелани последствия.

Ако голям обем мазнини бъдат премахнати наведнъж е възможно развитие на опасно за живота кръвотечение или други усложнения, тъй като липосукцията представлява хирургична интервенция.

Фактът, че не се правят големи разрези на кожата, не означава, че за организма тази намеса остава неосезаема.

В мастната тъкан се синтезират и натрупват половите хормони. Премахването на значителен обем мазнини може да доведе до дисбаланс на хормоналната система.

Премахването на известно количество мазнини при запазване на предишния начин на живот води до връщане на предишното тегло.

Мазнините обаче започват да се отлагат по други места – там, където мастната тъкан не е премахната.

Понякога това води до поява на неравности и издатини, които не изглеждат добре.

Премахването на по-големи обеми мастна тъкан може да предизвика провисване на кожата. Виждали ли сте спукан балон? Приблизително същото се случва и с кожата след липосукция. Едва ли това ще изглежда по-красиво от мастните гънки.

За какво е тогава липосукцията?

Не отслабване, а естетическа корекция на фигурата

Липосукцията помага за отстраняване на мастните капани – местата, където се натрупват мазнини и не може да се избавим от тях, макар и да спортуваме и да се храним оптимално.

При мъжете това обикновено е коремът, гънките под брадичката. При жените – това е също коремът, бедрата, горните части на ръцете и двойната брадичка.

Липосукцията не премахва стрии и целулит. Ако човек със затлъстяване отиде при пластичен хирург за липосукция, ще му бъде препоръчано първо да отслабне и да задържи новите килограми не по-малко от 6 месеца. 

И задължително се правят пълни изследвания, без които не може да се пристъпи към липосукция, тъй като има противопоказания.

Ако в резултат на отслабването кожата провисне много, се предлага едновременно премахване на „излишната” кожа и на мазнините – абдоминопластика с липосукция.

Как става това

Съществуват няколко метода за извършване на липосукция:

  • Класически, при който мазнините се изпомпват със вакуумен апарат;
  • Метод на химичното разтваряне на мазнините – въвежда се препарат, който разгражда мастната тъкан под кожата. При използване на този метод могат да се отстранят повече мазнини, отколкото при класическа вакуумна липосукция, а възстановяването е по-бързо.
  • Липолиза, или ултразвукова липосукция може да се проведе без изпомпване на мазнини, тоест се отнася към неинвазивните методи. Мастните клетки се разрушават под въздействие на ултразвук, прилага се при по-малък обем мастни отлагания. Възможно е да е необходим не един сеанс, а няколко.

Какво се случва след операцията

Зависи от метода, но обикновено се носи компресиращо бельо. Възможни са болезнени усещания, възникване на хематоми.

Постепенно всичко минава, но не трябва да се очаква от липосукцията мигновен и безболезнен ефект. Възстановяването е с продължителност от 1 до 3 месеца.