Повечето лекарствени средства влияят на сърцето. Но това не са само тези препарати, които са създадени за лечение на различни кардиологични заболявания.

Съществува голям списък с лекарства, за които действието върху сърцето е един от страничните или нежеланите ефекти.

Какво трябва да знаете за влиянието на различните препарати върху най-важния орган на тялото на човека?

Всички лекарства условно могат да се разделят на препарати със системно и локално действие. Това деление е принципно важно, тъй като едно и също лекарство в различни ситуации оказва различни странични ефекти, включително и на сърцето.

Препаратите със системно действие след попадането си в организма достигат кръвния поток и се разпространяват към всички органи и тъкани.

Целта на такива лекарства е терапията на определено заболяване, но като се отчете фактът, че се намират в кръвта и проникват навсякъде, то не е изключено, да въздействат невинаги положително.

Към такива препарати могат да се отнесат различни парентерални форми – разтвори за вътревенозно, вътремускулно въвеждане, и всички те попадат в организма през устата – таблетки, суспензии, сиропи и др. Принципно, може да се каже, че са болшинство.

Например, на фона на лечението опасността от прекъсване на бременността с препарата Гинипрал много често се наблюдава изразено сърцебиене, понякога се повишава артериалното налягане, появяват се болки в областта на сърцето, рядко, но е възможно и развитие на аритмия.

Това се случва, защото в матката, сърцето и кръвоносните съдове има аналогични рецептори и препаратът въздейства на всеки от тях, без да подбира. И такива примери са много.

Влияят ли на сърцето препаратите с местно действие

Лекарствата с такова действие не проникват в кръвния поток, а действат локално. От гледна точка на развитието на странични ефекти са по-безопасни, тъй като въздействат само там, където са необходими.

И съществуват най-често под формата на мазила, гелове, спрейове за нанасяне върху кожата, под формата на инхалации за лечение на заболявания на горните дихателни пътища, бронхити и др.

Например, стероидните хормони, които се използват за основна терапия за бронхиална астма под формата на инхалации – беклометазон, будесонид и др., действат изключително на клетките на повърхността на бронхите.

В този случай плашещата дума стероиди се оказва напълно безопасна от гледна точка на страничните ефекти.

Същевременно, ако астмата е излязла извън контрол, то лекарят може да назначи същите хормони, но вече под формата на таблетки или инжекции.

В този случай е възможно развитие на редица сериозни усложнения от страна на всички органи, тъй като такива препарати вече действат на целия организъм.

Кои препарати обаче са най-опасни за сърцето?

Най-опасни са тези лекарства, които могат да предизвикат спиране на сърцето. Тъй като принципно нищо по-лошо не може да му се случи на човек.

Такива препарати не са много, за щастие, но все пак съществуват. Спиране на сърцето, например, могат да предизвикат сърдечните гликозиди – дикогсин, дигитоксин, строфантин, които се използват за лечение на аритмии.

Затова в никакъв случай не трябва, дори и да си помисляте да приемате подобни препарати, без да са ви назначени от лекар.

Сърцето е мускул, затова и всеки препарат, който влияе на мускулната тъкан, ще може да влияе и на нашия мотор.

Има група препарати, наричани миорелаксанти, които отпускат миоцитите – мускулните клетки.