Внезапното отслабване или наддаване на тегло е повод да се потърси лекарска помощ.

Резултатите от изследвания, проведени от учени от Националния университет на Кенбуг, а също на Университетите Тагу и Чунан /Южна Корея/, се отнасят за 67 000 корейци - мъже и жени на възраст 60-79 години.

Как отслабване и напълняване са свързани с деменция

Всички тези хора за първи път се подлагат медицински изследвания и измерване на индекс на телесната маса през 2002-2003 г., а след това след 2 години.

След това в рамките на 5 години, от 2008 до 2013 г., учените наблюдавали здравословното състояние на участниците и проследявали симптомите на старческа деменция. През този период старческо слабоумие било установено при почти 5 хиляди мъже и повече от 6500 жени.

Анализът показва, че между рязката промяна на теглото в напреднала възраст и развитието на деменция съществува явна връзка.

Така например, при мъжете наддали с повече от 10% от своето предишно тегло, рискът от старческо слабоумие е повишен с 25%, а при жените – със 17% в сравнение с тези, чието тегло оставало стабилно.

В случай на рязка загуба на повече от 10% от теглото за мъжете рискът от деменция се повишава с 26%, а за жените – с 15%.

Безпричинното отслабване – най-ранен симптом на деменция

Показателят за индекс на телесната маса, който участниците от двата пола имали в началото на изследването по никакъв начин не бил свързан с риска от деменция, с изключение на мъжете с много ниска телесна маса.

Учените предполагат, че загубата на тегло може да бъде симптом на деменция, който се проявява дълго преди останалите проявления.

Рязкото отслабване, освен това може да бъде признак и на други заболявания, сред които болести на сърцето и рак, които също неблагоприятно влияят на мозъчната функция.

Що се отнася до рязкото отслабване и напълняване, то влошаването на когнитивните способности в този случай може да е свързано с възпалителните процеси в организма.