Да се подготви за зачеването, трябва не само жената. До голяма степен в този интимен процес зависи и от мъжете.

Трудовете на учените показват, че храните, богати на определени хранителни вещества, помагат за подобряване на качеството на спермата.

Какви храни задължително трябва да похапва бъдещият татко

Мъжа сила – какво е необходимо за щастие

Мета-анализ на 26 изследвания показва ясна връзка между антиоксидантите в храните, които яде мъжа и качеството на неговата семенна течност.

Според авторите на изследването, бъдещите татковци трябва по-често да ядат храни с витамин С и Е, тъй като те помагат за неутрализиране на свободните радикали.

Важен принос имат и храните, богати на фолиева киселина и на коензим Q10, които спомагат за намаляване на окислителния стрес на организма.

Свой принос имат и храни със съдържание на цинк. Благодарение на тях в човек се понижава интензивността на възпаленията.

Минералът селен е още един антиоксидант, който помага за предотвратяване на увреждане на клетките от свободни радикали, предпазва ДНК в сперматозоидите. Също помага за поддържане на морфологията на сперматозоидите.

Витамин В12 е необходим на организма на мъжа за синтез на нови клетки и на ДНК.

Мета-анализът от 2017 г., проведен въз основа на 23 изследвания показва, че храните с достатъчно количество витамин В12 благоприятно влияят на качеството на спермата и увеличават нейния обем.

Храни за подобряване на качеството на спермата

Окислителният стрес в организма, предизвикан от разрушителното действие на свободните радикали, понижава фертилността на мъжете.

При затруднения със зачеването в спермата се установяват повече свободни радикали, отколкото ако този процес не се съпътства с трудности.

Затова бъдещите татковци е много важно да наблягат на храната, която съдържа антиоксиданти. Проблемът е, че това са достъпни и вкусни храни.

1.Ядки

На практика всички видове ядки могат да се похвалят с високо съдържание на витамин Е и на селен. Най-достъпният техен източник са орехите.

Изследване, проведено преди няколко години показва, че яденето на 75 грама орехи повишава жизнеспособността и подвижността на сперматозоиди в спермата.

Рекордьор по съдържание на селен сред ядките са бразилските. Според проучване в една порция бразилска ядка има 5 повече селен, отколкото в порция риба тон.

2.Белтъчни храни

Червено месо и пилешко са превъзходни източници на цинк и на витамин В12. А рибата и морските дарове са богати на селен. Яйцата са много богати на витамин В12.

При планиране на хранителния режим, следва да се предпочитат храни в техния естествен вид, а не обработена храна от магазина.

3.Тиквено семе

Яркият оранжев зеленчук е не само вкусен, но и полезен. В неговата месеста част има много витамини и антиоксиданти, а в семената цинк.

Изследванията показват, че цинкът е необходим на мъжкия организъм за образуване на тестостерон, освен това играе важна роля при поддържане на качеството на спермата.

Тиквеното семе може да се състои от каши, салати, бисквити и смутита и да се яде като здравословна храна.

4.Млечни продукти

Мляко, извара, кашкавал и сирене са богати на витамин В12. Това може да е решение за тези мъже, които се придържат към правилата на вегетарианството и избягват да ядат месо.

Ако мъжът предпочита да не яде и млечни продукти, набавянето на витамин В12 може да стане и от популярните разновидности растително мляко – овесено, оризово, бадемово и прочие.

5.Черна боровинка

В черната боровинка се съдържат мощни антиоксиданти с противовъзпалително действие – кверцетин и ресвеатрол.

Изследванията показват, че кверцетинът може да помогне за постигане на оптимални параметри на спермата за оплождане на жената. А ресвеатролът повишава обема на еякулата и подобрява подвижността на сперматозоидите.

Вкусен начин за мъжа да се наслади на черната боровинка – добавяне на кисело мляко, смути или посипване на сутрешната овесена каша.

При малко повече свободно време, може да се приготви на основата на гранули, като се допълни с други полезни храни – овесени ядки и орехи.

6.Леща – богата на фолиева киселина

Тази разновидност на бобовите култури е един от най-богатите естествени източници на фолиева киселина. Мъжете, които не приемат с храната достатъчно витамин В9 са с по-висок процент хромозомни аномалии.

Едно предимство на лещата – това е вегетариански източник на пълноценен белтък и фибри.