През май 2015 година властите в Южна Корея съобщиха за първия случай на заразяване с коронавируса, характеризиращ се с висока леталност.

През това време броят на заболелите пациенти от Близкоизточния респираторен синдром /БИРС, MERS/, достигна 108 души, 9 от които вече са починали. Същевременно повече от 2000 жители на Южна Корея се намират под карантина.

Ръководителят на Световната здравна организация – СЗО неслучайно определи вирусът като „заплаха за целия свят“: още преди няколко години болшинството от случаите на заразяване бяха регистрирани на територията на Суадитска Арабия, но сега епидемията започна извън пределите на Близкия Изток.

По-рано се смяташе, че предаването на коронавируса от човек на човек е малко вероятна. Учените предполагаха, че инфекциозния агент, който най-често заразява животни изключително рядко става причина за опасно заболяване при човека.

Отчитайки факта, че първият случай на заразяване е бил описан през 2012 година, не е изненадващо, че изследователите до сега не могат да отговорят на много въпроси, свързани с вируса, предизвикващ БИРС, MERS. Но е известно, че инфекциозния агент се отнася към същото семейство както и причинителят на атипичната пневмония SARS.

Първият пациент, починал от БИРС през 2012 година в Суадитска Арабия.

Смятало се, че инфекциозното заболяване основно циркулира на територията именно на тази държава. Но на 20-ти май 2015 година заразяване се потвърдило при пациент от Южна Корея, който по-рано пътувал в държави от Близкия Изток и след това се завърнал в Сеул.

Властите в Южна Корея съобщават, че всички случаи на заразяване са се случили при посещение на болници и поликлиники. Експертите смятат, че за това способствала лошата вентилация в лечебните заведения.

Освен това, повечето хоспитализирани пациенти страдат от хронични заболявания, например диабет или заболявания на дихателната система, което също повишава риска от инфектиране.

При всички пациенти, заразени с коронавируса се развиват подобни симптоми – треска, кашлица, втрисане, болки в гърлото, мускулни болки. В рамките на седмица след заразяването заболяването е възможно да прогресира и у болния се развива пневмония. Според данните на СЗО смъртността от БИРС достига 38%.

Въпреки че единични случаи на заразяване с вируса са се случвали не само на територията на Близкия Изток,по брой разболели се епидемията от 2015 година в Южна Корея е уникална. Експертите посочват няколко основни причини за нейното възникване:

1. Първият пациент, разболял се от БИРС посетил 4 болници, докато не му поставили окончателната диагноза;

2. Според данните, представени в списание „Наука“, лечението на пациента се осъществило в неподходящи условия – влошена въздушна циркулация в болничната сграда спомогнала за разпространението на вируса;

3. Учените са на мнение, че културните особености също изиграли роля за развитието на епидемията. Най-често пациентите търсели помощ в болници с голям поток от посетители, а при стационарното лечение в сградата на лечебното заведение до пациента постоянно присъствали членове на неговото семейство.

4. Властите в Южна Корея съобщили на СЗО оперативно за случаи на заразяване с вируса, тоест между другото и без да обръщат внимание на това обстоятелство.

Но експертите смятат, че по мащабност тази епидемия е съпоставима с епидемичните взривове в Близкия Изток, но поради постоянната отчетност е възможно да се окаже и по-голяма /има се предвид, че постоянно се съобщават за нови случаи на заразяване и на починали/.

5. Учените се опасяват от мутации в генома на вируса, които могат да доведат до повишаване на неговата вирулентност. По предварителни данни на територията на Корея към момента това не се наблюдава.