Гласът е един от най-важните инструменти за вербално общуване между хората. Поради загубата му се явява сериозен проблем за човека, тъй като за него става невъзможно да обменя информация с околните.

Какви са причините за загуба на гласа?

При това състояние напълно изчезва гласовата звучност. Следователно човек в такъв случай е способен да говори единствено шепнешком. В медицината пълната или частичната загуба на гласа се нарича афония.

В зависимост от това каква е причината за загубата на гласа, състоянието се определя като реално, функционално, паралитична, спазматична, истерична афония.
Също така се различава пълна и частична загуба на гласа. Когато е частична на човек го безпокои пресипване, дрезгав глас. При пълна човек е способен да издава само звуци подобни на шепот.

При възпроизвеждането на гласа на човека непосредствено участие вземат гласовите връзки, разположени над трахеята. Това са мембранни гънки, разположени в гърлото.

В процеса на вибрация на гласните струни се образува звук. За да се формират гласните звукове пълноценно е необходимо тези мембранни гънки да не бъдат възпалени и раздразнени.

По информация от български лекари в страните ни върлува опасен летен вирус /от семейството на риновирусите/, с който са заразени все повече хора у нас и освен традиционните симптоми като болки в гърлото, суха кашлица, при повечето заразени се наблюдава и пресипване на гласа, тоест частична афония.

Но е възможно силно заразната вирусна инфекция да прогресира в бактериална такава, чието излекуване е много продължително – почти месец.

Български лекари предупреждават, че вирусната инфекция не е безобидна и е възможно да доведе до пълна загуба на гласа, затова препоръчват ако усетим, че говорим дрезгаво или пресипнало да не губим време и да се обръщаме към лекар.

Ако все пак към момента не ви е възможно да посетите лекар веднага, то тогава можете да опитате да възстановите гласа си със следните проверени народни средства:

1. Горещо мляко с минерална вода с високо pH – например „Девин“ в съотношение 1 към 1. Получената напитка се пие на малки глътки в рамките на ден.

2. Мляко с яйце, мед и краве масло. Половин литър прясно мляко се пастьоризира, тоест загрява се до 70 градуса по Целзий, в него се разбива 1 яйце, след това се добавя по 1 една чаена лъжичка масло и мед. Получената смес се разбърква добре и се пие сутрин и вечер.

3. Анасоново семе с мед и коняк – това е една от най-ефективните рецепти при загуба на гласа. ½ чаша семена се залива с чаша гореща вода и се слага на котлона. Вари се не повече от 15 минути. Сваля се от печката, оставя се да изстине и се изцежда.

След това се добавя ¼ чаша липов мед в получената смес и отново се загрява до кипване. И накрая при изключването на котлона се добавя 1 супена лъжица коняк. Приема на всеки 30 минути по 1 супена лъжица.

4. Сгряващи компреси за нощта – използва се мед или затоплено растително масло, които се поставят непосредствено лягане и с тях се увива цялата шия.

5. Топло мляко с яйчен жълтък – в чаша мляко загрято предварително се сипва пресен яйчен жълтък, тоест несварен. Получената смес се пие на малки глътки или изплаква гърлото с нея.