Трудно е да се определи с какво точно се занимава определен ген в организма. В своите опити учените често блокират функцията на дадени гени, за да могат да разберат какво ще се случи без тях.

Как да се определи функцията на даден ген, без да се изключва

За да стане ясно как работи една биологична система, то първо трябва да се наруши нейната функция, за да се види какво ще се случи след това.

Проблемът на този подход, че с премахването на гени или промяната им, може в кратки срокове да се разруши цялата биологична система понякога без възможност за възстановяване. Нои  така може да не стане ясно с какво точно се занимава този ген.

Жизнената необходимост от някои гени прави тяхното блокиране безсмислено, а това затруднява изучаването на редица заболявания

И дори ако безопасното потискане на функциите на гена е възможно, все пак е трудно да се определи какво точно е правил гена, чрез наблюдения множеството изменения, възникнали в резултат на неговото блокиране.

За разрешаване на този проблем от Университета на щата Вирджиния, САЩ, разработват нова технология, която е ъпгрейд на широко използвана система, с която бързо се разграждат протеини, образувани от гени.

Всъщност това е имитация на блокирането на гени, без обаче те да се увреждат.

Известно е, че при имитацията се активират процеси, които по естествен начин протичат в растенията.

Как ще помогне новата технология за разработване на лекарства

В новия научен труд се обръща се внимание, че е изпуснат един детайл на естествения процес, който при предишни изследвания, вероятно е определен като несъществен.

Но авторите на новото проучване смятат, че в останалия „зад борда” сигнален белтък ARF се крие цялата тайна на функционирането на гените.

Установява се, че добавянето на малко растителен белтък ARF наистина дава възможност за повече точност и контрол при определяне на функционирането на даден ген.

Сега изследователите успяват да разлагат белтъци, образувани от гени, само за няколко минути, без повечето странични ефекти, традиционно предизвикани от този процес.

До сега техните колеги са опитвали няколко други методи, за да се решат проблемите, свързани с изключването на дадени гени, и нито един от тях не е сработил.

Едно от предимствата на тази технология е улесняване на разработването на лекарства.

Новата система ще позволи значително по-бързо да се разбере наистина ли потенциалното лекарство работи така както е замислено, и дали ще има същият ефект, както и блокирането на гена в лаборатория. Това е ключова стъпка за разработването на нови методи на лечение.