Жените имат плеяда от предразсъдъци за самотните мъже. Особено за тези, за които е прието да се наричат заклети ергени. Има ли в тези стереотипи поне зрънце истина?

Вятърничавите донжуани, старите ергени, преданите синове… Как жените си обясняват, защо един мъж е сам и няма жена? Какво показва анализът на предубежденията, които ни пречат да се разбираме един друг?

„Аз съм предубедена към ергените“ – казва 46-годишната София. „Представям си го като оригинален, независим, каквато съм аз самата!“ Разведената 38-годишна Полина, майка на 3 дъщери, леко се бои от мъж, който, по нейни думи, 40 години се е варил в собствен сос.

Тя ги смята за егоисти, женкари и луди за това, че искат да са вечно независими. Как могат те да впишат в своя живот жена с деца и да ѝ бъдат верни.

Разсъжденията на жените са твърди, а понякога и резки. В тях се отразяват техните очаквания и често разочарования.

Успешни и независими, самотни и търсачи на любовни приключения – стереотипите са подобни, въпреки различията в опита с личния живот.

„Съблазнител“

Една от най-устойчивите представи за неженените. Ненадежден, сексуално невъздържан, самовлюбен, този мъж губи интерес към дамата веднага щом получи признак на симпатия.

Поколения излъгани жени заклеймявали изоставалите ги мъже и предавали на дъщерите си своето негодувание и неприязън към този мъжки образ.

Но невинаги отговорността за раздялата е на мъжа. Понякога жените неволно провокират разрив, заради тяхната увереност, че не могат да ги обичат постоянно и отношенията – рано или късно, се разпадат.

Тези, които не са били обичани в детството или са били предадени от първата си любов, остават със страха да не бъдат отхвърлени.

Те избягват общуването или сами си създават препятствия за него – ревност, ненаситно търсене на внимание, притискане, сравнение на партньора с други мъже му пречи да се разкрие напълно и в пълна степен да се потопи във връзката.

Техните чувства са противоречиви – искат да се обвържат, но се боят да не пострадат отново.

„Стар ерген със странности“

Още един характерен образ. Чудак, който винаги е живял сам, или с котка, той не е способен да се откаже, от който и да е свой навик и се страхува от всякакви промени.

Стереотипът не е напълно безобиден – помага на жената да забрави, че любовта – това са отстъпки и компромиси от двете страни, и едновременно да скрие от себе си, че и тя има такива навици на самотница – например, в неделя да не сваля пижамата до 2 на обяд, да гледа по 5 серии „Отчаяни съпруги“ наведнъж.

И когато питаш подобни жени кое е най-важното за тях в една възможна връзка, те отговарят – аз искам той да е добър, да ми подарява цвета – да ми купи апартамент, кола, да стане добър баща.

Такива жени говорят само за потенциалния мъж, за своите очаквания, понякога противоречиви – например, мъжът през цялото време да е у дома и едновременно да печели много.

А нима любовта не е път, който предстои двама души да изминат един срещу друг.

С подобно отношение на жените трудно би могъл да се постигне някакъв компромис, освен ако разбира се не са склонни да го направят.