Сънната болест /африканска трипанозомоза или африканска сънна болест/ е инфекция, за която много от нас са узнали още в детството, от страниците на приключенските романи на Жул Верн и Луи Бусенар.

Известните писатели доста пъстро са описали симптомите на сънната болест и нейните ужасните последствия, които, впрочем, изобщо не могат да се нарекат преувеличени, защото и в действителност повечето от заразените не успяват да оцелеят.

В човешкия организъм причинителят на сънната болест след ухапване от мухата цеце /род Glossina/, от което е възможно да се разболеят животни и хора, тъй като този вид насекоми се явяват носители на патогенните паразити от рода Trypanosoma.

Заболяването е разпространено на Африканския континент.

Всяка година диагноза африканска трипанозомоза се поставя на около 50-70 хиляди души, но броят на заразените непрекъснато намалява, което е свързано с урбанизацията и повишаване на качеството на живота в развиващите се държави.

Учените различават две форми на африканската сънна болест – гамбийска разпространена около големите езера и по долините на реките, а родезийската, обратно, типична е за саваните и често се среща в районите на обезлесени тропически гори.

Причинителите на африканската трипанозомоза са плоски паразити с продълговата вретеновидна форма.

Те са много малки 12-20 микрона на дължина, но подвижни и лесно се придвижват от едно място на друго с помощта на полупрозрачна мембрана.

Какви са симптомите и клиничната картина на заболяването?

Мухата цеце инокулира паразитите в подкожното пространство на човека при кръвосмучене.

Малко количество от трипанозомите веднага попада в кръвта, но голяма част от тях остават в мястото на ухапването, където започва активното им размножаване и се формира характерен болезнен възел – шанкър.

Впоследствие паразитите започват да се разпространяват по тялото през междутъканните пространства и лимфните съдове. Интересното е, че сънната болест постоянно мутира.

Първата генерация трипанозоми умира поради формиралите се от имунната система антитела, но в хода на тази невидима борба се образува нова антигенна форма на инфекцията.

При това 1 щам на сънната болест образува няколко стотин нови варианти на паразитите, които я предизвикват.

И именно поради това не е изненадващ фактът, че при липса на адекватно лечение човек е абсолютно беззащитен пред африканската сънна болест.

Предизвиква безпокойство и това, че и досега учените нямат представа как именно трипанозомите увреждат тъканите.

Що се отнася до симптомите на заболяването родезийската форма протича по-остро и тежко в сравнение с гамбийската, но като цяло признаците на заразяване и при двете форми са практически еднакви – наличие на входен шанкър – болезнен възел на мястото на инокулация на трипанозомите.

Появява се 5-7 дни след попадането на инфекциозните организми, предизвикващи заболяването в човешкия организъм.

Шанкърът може да се появи навсякъде по тялото, понякога се разязвява, но в крайна сметка винаги спонтанно заздравява, без да остане белег. Проявяват се и следните симптоми:

• Ремитираща треска – с периоди на повишаване и нормализиране на телесната температура;
• Безсъние и силно главоболие;
• Затруднена концентрация и развитие на тахикардия;

Лечение на сънна болест

При това заболяване традиционно се използват сурамин, органичните съединения на арсена и пентамидина. Често се прилага ефлорнитин, който е особено ефективен при гамбийската форма.

Конкретните методи на лечение зависят от степента на засягане на централната нервна система, устойчивостта на причинителя към лекарствените препарати и общото здравословно състояние на болния.