Еритремия или болест на Вакез представлява миелопролиферативно заболяване, протичащо във форма на хронична доброкачествена левкоза.

По време на развитие на това заболяване в кръвта на човека, който страда от него, се увеличава количеството на еритроцитите, неутрофилите и тромбоцитите.

Източникът на доброкачествения тумор при болестта на Вакез е стволовата клетка, която е предшественик на миелопоезата.

Заболяването засяга в еднакво процентно съотношение, както мъжете, така и жените. На най-голям риск от развитието му са изложени хората на възраст от 50 до 60 години.

В медицинската наука точни причини за възникването на болестта на Вакез досега не са установени.
Заболяването протича в организма на етапи.

Първият стадий – начален, вторият – същински и третият – терминален. Всеки от стадиите има своя специфична клинична картина.

Какви са симптомите?

При протичането на първия стадий на болестта на Вакез болните съобщават за шум в ушите, тежест в главата, чести световъртежи, прекалено бързо се уморява.

Проявява се усещане за студ в крайниците, понижава се нивото на умствената им работоспособност, нарушава се съня. Външни проявления по кожата не са характерни за този стадий на заболяването.

Вторият стадий на болестта на Вакез се характеризира с появата на главоболие, подобно на това при мигрена и настъпва влошаване на зрението.

Появяват се болезнени усещания в областта на сърцето, развива се стенокардия. Пациентите често съобщават за болки в костите.

Обикновено през втория стадий от развитие на заболяването при болните се наблюдава понижаване на телесното тегло.

Близките им съобщават, че без причина са изнервени и също така съобщават за честа смяна на настроенията. Явните симптоми, които възникват през втория стадий са сърбежи по кожата и зачервяване на определени участъци от нея.

В областта на коленете могат да се появяват тъмни петна, свързани с развитието на болестта на Вернике тромбоза. Понякога това води до появата на венозни язви.

При повечето от хората с това заболяване през втория стадий се появяват кръвотечения от венците и се формират малки хематоми като значително увеличават размерите си черния дроб и далака.

През последния, терминален стадий на болестта на Вакез, болните развиват цироза на черния дроб, запушват се лумените на кръвоносните им съдове и се появяват зони в главния мозък, където тъканта се размеква.

Освен това болните от еритремия често страдат от хипертония и образуват им се язви в стомаха и дванадесетопръстника.

Диагностика

Диагностицирането на заболяването се извършва въз основа на получените резултати вследствие на проведените клинични изследвания на кръвта.

Освен това се прави биопсия на костен мозък за определяне на увеличаването на съдържанието на всички негови компоненти.

Профилактика

Към превантивните мерки срещу болестта могат да бъдат отнесени придържането към здравословен начин на живот.

Необходимо е отказването от всички вредни навици /употреба на алкохол, тютюнопушене, използване на наркотични средства/.

Максимално предпазване на организма от външни дразнители, които биха могли да му навредят по такъв начин, че евентуално да възникнат патологични процеси в кръвта.

Също така е необходимо да се поддържа имунитетът на високо ниво, за да се предпази организмът от инфекциозни заболявания, от които също могат да се развият усложнения във вид на болестта на Вакез.

Лечение на еритремия

Ефективен метод за лечение във втори стадий от развитието на заболяването е обикновеното кръвопускане.

Като за тази цел се дава до 500 мл кръв на всеки 2-3 дни, като задължително се изписват препарати за разреждане на кръвта като аспирин, а понякога и хепарин.