Какво може да предвещава сърбежът и паренето в устните

Сърбеж, парене, мравучкане в устните са неприятни симптоми. И в някои случаи причините за тяхната поява лесно се установяват и не предизвикват каквито и да е опасения. Но според зъболекари понякога появата на такива симптоми може да сигнализира за сериозни заболявания и състояния, които изискват незабавно обръщане към специалист и лечение.

Как се формира сърбеж и парене в устните

Усещанията за докосване, болка, парене и сърбеж имат сложен път на формиране и предаване, и основен помощник за това е именно нервната система. Всякакви увреждания на нервите се характеризират с  изтръпване и мравучкане в определена област. Такива симптоми е възможно да се проявят в различни части на тялото и устните не са изключение.

Обикновено периферната невропатия не предизвиква сърбеж на устните. Най-често причините се свеждат до временно състояние, сред които алергия, възпаление, чувствителна кожа и индивидуална реакция към студ.

При определяне на причините за сърбеж, изтръпване или парене на устните, зъболекарят отчита наличието на други симптоми и данните от прегледа. Само по този начин може да се установи причината и съответно да се назначи правилно лечение.

Какви заболявания  е необходимо да се изключат

Съществува цяла съвкупност от състояния, които могат да станат причина за мравучкане, парене и сърбеж в устните. Всички условно могат да се разделят на няколко групи: алергични реакции, инфекциозни процеси, заболявания на вътрешните органи и устните и по-точно на травми.

Симптоми на алергия

Алергията на устните се проява по различен начин. Често това е и оток, сърбеж, парене. Тези симптоми е възможно да предизвика реакция към храна, лекарствени препарати и козметични средства. В някои случаи се развива реакция от бавен тип – анафилаксия. Спешната медицинска помощ е необходима при значителен оток на устните, сърбеж, мравучкане и поява на проблеми с дишането.

Начални симптоми на алергия е възможно да са именно сърбеж, отоци, парене, впоследствие нараства отока и се присъединяват други симптоми.

Заболявания на устните

Хейлит е цяла съвкупност от заболявания, под което се разбира възпаление на устните. В зависимост от вида на възпалението и неговите причини, симптомите ще бъдат различни. Още една причина за сърбеж и други неприятни усещания в устните напукването, което в някои случаи е възможно да е доста изразено и дълбоко, освен сърбеж, парене. Появяват се и други неприятни симптоми.

Сред причините, които могат да предизвикат подобни състояния, могат да се отнесат и някои кожни заболявания, например, екзема. Често симптоми на устните се проявяват при студено време, при горещо, особено ако не се използват защитни средства.

Използването на хигиенни червила за устни и овлажняващи балсами могат да направят устните меки, да предотвратят напукване и други проблеми. При избор на козметични средства е необходимо да се отчита индивидуална реакция, а също и възможни алергични реакции.

Инфекциозни увреждания

Увреждането на устните от херпес е едно от най-разпространеното. Според различни данни, от такива проявления страдат около 68% от хората на земята. Проявлението на херпес на устните често започва със сърбеж и оток. След това се появяват  мехурчета, изпълнени с прозрачна течност. С развитието на херпес образувалите се мехурчета се покриват корички.

При някои хора обривите се съпровождат със сърбеж и парене, други имат болезнени усещания с различна степен на проявление.