Колкото и „затънал“ да е пазарът с всякаква козметика, все по често се появяват хора, които искат да се завърнат към естественото. В миналото, жените са имали природни решения за справяне с признаците на стареете, сухата кожа и, дори, разкрасяването чрез грим.

Един от малкото продукти, който считаме, че няма природен аналог е слънцезащитният крем. Оказва се обаче, че природата е предвидила средства, с които да се защитим от ултравиолетовите лъчи и точно тях ще разгледаме днес.

Да „изядем“ слънцезащитата си?!

Съществуват храни, които могат да ни предпазят от вредното влияние на слънцето и да възпрепятстват вредното влияние на UV- лъчите.

  • Моркови- Морковите и всички оранжеви, жълти и червени плодове и зеленчуци съдържат висока доза каротеноиди. Определен каротеноид превръща витамин А в активната му форма, който редуцира щетите от слънцето.
  • Нар- В нарът се съдържа елагична киселина, която спира вредното влияние на UVA и UVB-лъчите.
  • Тъмнозелени зеленолистни- Към тази група се отнасят спанакът, руколата, копривата, кейлът и други. В тези „листа“ се откриват лутеин и зеаксантин, които са антиоксиданти и възпрепятстват клетъчния растеж, причинен от UV-лъчението.
  • Диня- В плодът се съдържа ликопен, който предава приятния червен цвят. Доказано е, че той абсорбира UVA и UVB-лъчи.
  • Храни, богати на омега-3 есенциални мастни киселини- Орехите, рибата, чиата и останалите храни с богато съдържание на омега-3 запазват целостта на кожата ни и предпазват от вредните слънчеви лъчи.

Важно е да отбележим, че защитният ефект от тези храни се получава с ежедневната им консумация през цялата година и не би могъл да ви предпази напълно от силното и продължително излагане на слънце.

С какво да се намажа?

  • Кокосово масло- Естественият SPF на маслото е твърде нисък, за да взимаме само него на плажа, но определено би бил чудесно допълнение към слънцезащитата ни. В същото време, помага на кожата да абсорбира витамин D и я подхранва
  • Бадемово масло- Маслото от бадем съдържа витамин Е и А, които освен антиоксидантен ефект, са и перфектни за постигането на здрава на вид кожа. Освен това, почиства порите и има действие на лек слънцезащитен крем.
  • Масло от невен- Неслучайно, по-горе засегнахме темата за това как хората са се грижили за естетическата си красота, без достъп до ненатурална козметика. В древен Египет, това масло се е прилагало през горещите дни, за да предотврати преждевременното стареене и изсушаване на кожата

Това са едни от най-благоприятстващите кожата масла, но, разбира се, съществуват и други. Имайте предвид, че дори и да ги нанасяте често по кожата си, не бива да се излагате пряко на силното слънце.