Може би всяка дама, която в даден момент от живота си се е подлагала на някаква естетична процедура е усещала онова чувство на удовлетвореност. Удовлетвореността идва, заради физическото подобрение, но за съжаление, си отива бързо.

Поглеждаме се в огледалото и намираме следващия „дефект“ по лицето или по тялото си. Някои жени успяват да се възприемат такива каквито са и се въздържат от по-радикални процедури.

За други, обаче, перфектният външен вид се превръща в мисия и основна движеща цел.

Как се заражда?

Според специалистите, зависимостта от тези корекции е реална психична болест. Хората, които са имали трудно детство, били са жертви на психически тормоз или са отраснали в среда, в която перфектния „изглед“ е на почит, са най-застрашени.

Първата естетична корекция е ключова. Ако след самата интервенция, жената е получила внимание и подкрепа от повече хора, то вероятността да се подложи на следваща такава е огромна.

Социалните мрежи ли са виновни?

До голяма степен, да. Снимките, които се публикуват показват най-добрата светлина на човека.

Много често те се променят с приложения за обработка на снимки или им се слагат различни разкрасяващи ефекти. Когато човек е израснал с комплекси относно външния вид, желанието за радикална промяна идва бързо.

Ролята на лекарите

В стремежа си да развият практиката си и да се докажат сред колегите си, много дерматолози и хирурзи „подкрепят“ дори и ненужни корекции. Първата консултация, в която пациента изявява желанието си е от изключително значение.

Психолозите смятат, че подкрепата на лекаря и разговора с него са от най-голямо значение за пациентките. Специалистите съветват да разграничавате добрия лекар от добрия търговец. Ако лекарят смята, че процедурата е ненужна или крие повече рискове, отколкото ползи, то значи той е добър лекар.

Докторите, които не подлагат под съмнение желанията ви и не разясняват рисковете от интервенциите, са основните виновници за отключването на тази зависимост.

До какви последствия води тази зависимост?

Естетичните корекции, обикновено, са скъпи и изискват внимателно планиране. Когато хората, искат промяната да стане бързо и да не им коства толкова, се доверяват на лекари, които за по-малко пари, обещават красив резултат.

Повечето такива интервенции са сложни за осъществяване и когато са извършени от недобър специалист могат да нанесат много поражения на тялото.

Прекомерното „количество“ импланти могат да доведат до изкривяване на гръбначния стълб, а качеството им е от първостепенно значение за добрия и безопасен резултат. Веществата, които се прилагат от дерматолозите, трябва също да са качествени и да се следи внимателно за техния реален състав и срок на годност.