Британски изследователи от Манчестърския университет разработиха стелки за откриване на бъдещи трофични язви по краката, което дава възможност да се понижи риска от ампутация на крайниците.

Специални стелки спасяват от ампутация при диабет

Всяка стелка с дебелина от няколко милиметра съдържа 8 миниатюрни датчика, измерващи налягането на различни участъци на стъпалото.

При повишено налягане, когато човек стои твърде дълго или прекалено дълго върви с едно и също темпо, се влошава кръвоснабдяването на съответния участък от тъканите, което води до тяхната хипоксия – недостиг на кислород.

Ако се увредят тъканите на това място – порязване, драскотина, протъркване, то бързо се превръща в отворена трудно зарастваща рана – в трофична язва.

Датчиците откриват такива потенциално уязвими участъци и изпращат предупреждение към умен часовник, който носи пациентът.

И когато научи, че в конкретен участък на стъпалото има такъв проблем, може да предприеме редица действия и да предотврати развитието на трофична язва.

Например, може да пренесе теглото на тялото на другия крак и да подходи така, че да преразпредели натоварването, или обратно – да поседне за 5-10 минути, за да започне кръвта да постъпва в зоната на хипоксията.

За проверка на качеството на стелките 90 пациенти с диабет ги носели в продължение на 18 месеца, но в половината от случаите системата била изключена, затова болните не получавали никакви предупреждения.

Оказва се, че при доброволците, чиито стелки информирали за потенциално опасни участъци, с 71% по-рядко се появявали нови трофични язви, отколкото при диабетиците, които не получавали такава ценна информация.

Кога НЗОК ще започне да плаща стелки при диабет

Изследователите обещават, че умните стелки скоро ще са достъпни за британските болни от диабет с рецепта.

У нас също може да се предвиди заплащането на подобни стелки като медицинско изделие от бюджета на НЗОК.

Превенцията е изключително важна при диабет и за предотвратяване на незарастващи рани по краката.

И затова е целесъобразно отделянето на няколко милиона лева за такова медицинско изделие, отколкото да се стига до ампутация, което автоматично прави човек инвалид и свързаните с това огромни разходи.