Пърхотът е чест проблем, който засяга голям брой хора и може да създаде неприятности и неудобства.

Той се проявява чрез бели или сиви частици от мъртви кожни клетки, които се отлепват от скалпа и падат по раменете.

Въпреки че не е заразен, пърхотът може да бъде смущаващ и да намали самочувствието на засегнатите лица.

От какво се получава пърхот?

Причините за появата на пърхот са разнообразни и могат да варират от един човек на друг.

Една от основните причини е себореен дерматит - често срещано хронично кожно заболяване, което засяга скалпа, лицето и други части от тялото.

Това състояние се дължи на прекомерна активност на микроорганизмите на кожата, наречени Маласезия.

Тези микроорганизми обичат влагата и се хранят с мастните вещества в себума, което води до възпаление и образуване на мащаби.

Гъбичните инфекции също могат да предизвикат пърхот. Най-често такова състояние е предизвикано от гъбата Malassezia globosa.

Тази гъбичка е естествен жител на кожата, но при определени условия може да се увеличи в брой и да причини образуването на пърхот.

Въпреки тези основни причини, други фактори могат да увеличат риска от поява на пърхот.

Например, честото измиване на косата с агресивни химикали или използването на несъответстващи продукти за грижа за косата може да наруши баланса на кожата и да допринесе за образуването на пърхот.

Също така, хранителните недостатъци, стресът, хормоналните промени, някои лекарства и дори времето могат да бъдат фактори, които подпомагат появата на пърхот.

Хормоналните промени и смяната на сезоните могат да увеличат проблемите в тази насока.

Какви са симптомите?

Пърхотът предизвиква няколко характерни симптома, които са често забелязвани и се откриват лесно.

Една от основните характеристики на пърхота е появата на бели, мазни изглеждащи люспи от мъртви кожни клетки, които се образуват върху скалпа и падат по косата и раменете.

Придружителният сърбеж на скалпа е още един от характерните симптоми на пърхота. Сърбежът може да бъде лек или интензивен и да предизвика неприятни усещания и неспокойство.

Състоянието на кожата на скалпа е също важен показател за пърхота. Той може да бъде прекалено сух или обратно - твърде мазен.

Ако пърхотът е свързан със суха кожа, това може да доведе до образуване на сухи и стегнати частици от кожата, които се отлепват и стават видими.

Важно е да се отбележи, че пърхотът може да бъде свързан и с други проблеми, като например косопад.

При хронични случаи на пърхот, когато състоянието не се контролира или се засилва, се нарушава здравето на косата, което води до загуба на косми и косопад.

Как се лекува пърхот?

Домашното лечение на пърхот често е достатъчно да предотвратите и напълно да се избавите от симптомите на пърхот.

Използвайте шампоан против пърхот за деца, мъже или жени. На пазара има огромно разнообразие от шампоани, съдържащи най-различни активни съставки.

Пробването на няколко вида шампоана, ще ви помогне да разберете кой е най-подходящия за вас и вашия тип коса

Мийте косата си ежедневно, за да избегнете натрупването на мъртви клетки по скалпа.

Ако един шампоан първоначално ви намали пърхота и дори той напълно изчезне, но след известно време той отново се появи, тогава ще е най-добре да го смените с друг шампоан против пърхот.

Редувайте шампоаните против пърхот с обикновени такива, ако се притеснявате за последиците, които могат да имат вредните химикали на шампоаните против пърхот за вашата коса.

Разтривайте скалпа си. Когато миете косата си, след като нанесете шампоана, изплакнете, нанесете още веднъж малко шампоан и масажирайте скалпа си енергично при нанасяне и изплакване.

Така ще премахнете мъртвите клетки. Бъдете внимателни и не търкайте прекалено енергично, за да не увредите скалпа си.

Оставете шампоана да подейства. След като нанесете шампоана против пърхот за втори път и го разнесете добре, оставете го да подейства на скалпа ви за 5 минути.

Изплакнете добре от шампоана против пърхот, това ще помогне за отстраняването на всички клетки,които са се олющили при нанасянето на шампоана.

Избягвайте стреса и стресовите ситуации. Постоянният стрес и напрежението могат да предизвикат пърхот. Опитайте да ги контролирате или да намерите здравословен и полезен начин да се справите с тях.

Хранете се здравословно. Каквото и да сложите в устата си, то оказва влияние и на това как тялото реагира. Присъствието на нездравословни храни в ежедневното ви меню често води до проблеми със скалпа и с косата.

Можете да използвате кисело мляко, за да се отървете от пърхота. Измийте и изплакнете косата си. Нанесете кисело мляко върху скалпа като го втриете добре и го оставете да постои 10-15 минути и след това изплакнете.

Опитайте проста рецепта с ябълков оцет, която може да се окаже ефективна за вашето заболяване.

1. Смесете ябълков оцет и вода.

2. Измийте косата си, както обикновено и след това залейте внимателно скалпа си с тази смес. Заливайки втрийте сместа от ябълков оцет и вода в скалпа. Внимавайте тя да не попадне в очите ви. Ако имате псориазисили някоя незараснала рана, тя ще започне да ви пари. В случай, че започне да ви пари просто изплакнете засегната зона обилно с вода.

3. Останете така 10-15 минути и след това изплакнете с вода.

4. Миризмата на оцет ще изчезне, след като косата ви изсъхне, а с нея в повечето случай и проблема с пърхот, който ви тревожи.