Пърхот се нарича лющене на кожата на скалпа. При него се появяват бели люспи по главата, шията и раменете.

От какво се получава пърхот?

Пърхот може да се появи от някакъв вид екзема, например от себореен дерматит, който предизвиква олющване и зачервяване на кожата. Това заболяване обикновено е резултат на гъбична инфекция, при която мъртвите клетки се олющват от скалпа по-бързо от обикновено.

Хормоналните промени и смяната на сезоните могат да увеличат проблемите в тази насока.

Какви са симптомите?

Най-честите симптоми на пърхот са бели, мазно изглеждащи люспи от мъртва кожни клетки в косата и по раменете, придружени със сърбеж и лющене на скалпа, Той може да бъде много сух или прекалено мазен. Съществува вероятност пърхотът да е съпроводен с косопад.

Как се лекува пърхот?

Домашното лечение на пърхот често е достатъчно да предотвратите и напълно да се избавите от симптомите на пърхот.

Използвайте шампоан против пърхот за деца, мъже или жени. На пазара има огромно разнообразие от шампоани, съдържащи най-различни активни съставки. Пробването на няколко вида шампоана, ще ви помогне да разберете кой е най-подходящия за вас и вашия тип коса

Мийте косата си ежедневно, за да избегнете натрупването на мъртви клетки по скалпа.

Ако един шампоан първоначално ви намали пърхота и дори той напълно изчезне, но след известно време той отново се появи, тогава ще е най-добре да го смените с друг шампоан против пърхот.

Редувайте шампоаните против пърхот с обикновени такива, ако се притеснявате за последиците, които могат да имат вредните химикали на шампоаните против пърхот за вашата коса.

Разтривайте скалпа си. Когато миете косата си, след като нанесете шампоана, изплакнете, нанесете още веднъж малко шампоан и масажирайте скалпа си енергично при нанасяне и изплакване. Така ще премахнете мъртвите клетки. Бъдете внимателни и не търкайте прекалено енергично, за да не увредите скалпа си.

Оставете шампоана да подейства. След като нанесете шампоана против пърхот за втори път и го разнесете добре, оставете го да подейства на скалпа ви за 5 минути.

Изплакнете добре от шампоана против пърхот, това ще помогне за отстраняването на всички клетки,които са се олющили при нанасянето на шампоана.

Избягвайте стреса и стресовите ситуации. Постоянният стрес и напрежението могат да предизвикат пърхот. Опитайте да ги контролирате или да намерите здравословен и полезен начин да се справите с тях.

Хранете се здравословно. Каквото и да сложите в устата си, то оказва влияние и на това как тялото реагира. Присъствието на нездравословни храни в ежедневното ви меню често води до проблеми със скалпа и с косата.

Можете да използвате кисело мляко, за да се отървете от пърхота. Измийте и изплакнете косата си. Нанесете кисело мляко върху скалпа като го втриете добре и го оставете да постои 10-15 минути и след това изплакнете.

Опитайте проста рецепта с ябълков оцет, която може да се окаже ефективна за вашето заболяване.

1. Смесете ябълков оцет и вода.

2. Измийте косата си, както обикновено и след това залейте внимателно скалпа си с тази смес. Заливайки втрийте сместа от ябълков оцет и вода в скалпа. Внимавайте тя да не попадне в очите ви. Ако имате псориазисили някоя незараснала рана, тя ще започне да ви пари. В случай, че започне да ви пари просто изплакнете засегната зона обилно с вода.

3. Останете така 10-15 минути и след това изплакнете с вода.

4. Миризмата на оцет ще изчезне, след като косата ви изсъхне, а с нея в повечето случай и проблема с пърхот, който ви тревожи.