През последните седмици лятото беше такова каквото трябва да бъде – горещо.

И на всички нас много ни се искаше не просто да изтърпим някак тези горещини, изпивайки литри вода и обличайки се само в светли дрехи, но и да се насладим на слънцето, морето и не само на горещите дни, но и топлите вечери.

За съжаление същинският летен месец вече приключи, но все пак Август е в самото си начало,  затова имаме възможност още да се наслаждаваме на лятото, ако не сме го направили все още – да отидем на море или на планина.

Придържайки се към всички съвети за запазване на здравето през горещото лято, не следва да забравяме и за интимните аспекти на нашия живот.

Понижаване на сексуалното желание, липса на ерекция

При мъжете в горещо време, е възможно отсъствие на ерекцията и дори при най-отявлените мачовци с най-големите мускули и съответно най-красивите тела.

Това се обяснява с факта, че в горещото време кръвоносните съдове се свиват, а кръвта се сгъстява, затова активен прилив на кръв към тези места може и да не достигне.

Още един пагубен за ерекцията фактор е понижаване на синтеза на тестостерон.

При мъжете над 40-годишна възраст нивата на тестостерона се понижават в сравнение с по-младите момчета, а ако към това се добави и повишената температура в областта на тестисите, то проблемите с ерекцията са напълно обясними.

Не е нужно да се разстройства, да изпадате в паника или пък да предприемате някакви мерки. Жегата ще отмине и половата ви функция ще се възстанови.

Но все пак мерки могат да бъдат взети като се погрижите тестисите ви да са хладни, можете да им правите хладни бани например.

При жените липсата на сексуално желание също се обяснява с понижаване на синтеза на хормони в горещото време, но за разлика от мъжете при жените при занимания със секс кръвоносните съдове в областта на малкия таз работят по-активно и това допринася за стабилизиране на хормоналния им фон.

Заедно с това, сексът по време на жега се характеризира при жените с отслабване на чувствителността на рецепторите. Именно във връзка с това при интимни ласки жената може да установи, че изпитва определени усещания.

Лекарите не препоръчват да се прави секс през първите дни от жегата.

За да усетите обичайната гама от чувства и усещания, е необходимо да дадете възможност на организма в продължение на няколко дни да привикне към жегата.

Използване на средства против еректилна дисфункция

С тях по време на летните жеги трябва да бъдем изключително внимателни. Тяхното действие се състои в стимулиране на приток на кръв към половите органи.

Този ефект в крайна сметка може да се прояви не като силен оргазъм, а като сърдечен пристъп или припадък.

Отчитайки факта, че повечето хора, използващи виагра и други подобни препарати, са на средна и преклонна възраст следва да се има предвид, че рискът от сърдечен пристъп или рязко покачване на артериалното налягане е значителен.

Лекарите не препоръчват използването на препарати за стимулиране на еректилната функция в горещите дни и нощи.

Към използването на такива средства не е нужно да прибягват и хора често страдащи от импотентност нито пък тези, които се сблъскват с нея при покачване на температурите на въздуха.